E-governmentalisation of the state: On the way to society of control?
Devletin e-yönetimselleşme süreci: Denetim toplumuna doğru?
- Tez No: 250664
- Danışmanlar: DR. ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, e-devletin ortaya çıkışı, Foucaultcu soykütüksel perspektiften bir `yönetim rasyonalitesi' yani `e-yönetimselleşme' olarak analiz edilmiştir. Bu anlamda, e-yönetimselleşmenin ortaya çıkışıyla bağlantılı olan yönetim rasyonaliteleri, öznellik tipleri, bilgi-iktidar stratejileri ve normalizasyon/içleme ve dışlama pratikleri üzerinde durulmuştur. Deleuze'un `denetim toplumları' üzerine yazdığı denemesi teorik çerçeve olarak kullanılmış ve e-yönetimselleşmenin ortaya çıkışı bu çerçeve içinde açıklanmıştır. Denetim toplumlarının farklı yönleri tezin farklı bölümlerinde tartışılmıştır. Bu tartışmalarda günümüzde kapitalizmde meydana gelen değişimler, devletin yönetim mantığında meydana gelen değişimler, gözetim pratikleri ve rasyonalitelerinde meydana gelen değişimler ve içleme ve dışlama pratiklerinde meydana gelen değişimler üzerinde durulmuştur. Bu analizlere dayanarak, e-yönetimselleşmenin birbiriyle bağlantılı iki yönü olduğu iddia edilmiştir. E-yönetimselleşme, bir yanıyla bireyleri neoliberal bilgi toplumlarının üretim ve yeniden üretimi için gerekli olan aktif, tekno-girişimçi öznelere dönüştürmeye çalışan `etik-politik' bir rasyonalitedir. Diğer yanıyla ise bireyleri veritabanları gibi gelişmiş gözetim sistemleri yoluyla yönetmeye çalışan bir gözetim rasyonalitesidir. Teorik tartışmaları somutlaştırmak amacıyla, tez boyunca e-yönetimselleşmenin bu iki boyutuna dair Türkiye bağlamından örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında e-yönetimselleşmenin devletin giderek yoğunlaşan bir yönetim rasyonalitesi olduğu ve bu sürecin vatandaşlarının kimlikleri, resmi vatandaşlık statüsü ve içleme ve dışlama pratikleri üzerinde etkisi olabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the emergence of e-government as a `governing rationality? (i.e. e-governmentalisation) is analyzed from the Foucauldian genealogical perspective. In that sense, the type of governing rationalities, the modes of subjectivities, the strategies of power-knowledge and the practices of normalization/inclusion and exclusion that are linked to the emergence of e-governmentalisation are emphasized. Deleuze?s essay on `the societies of control? is used as a theoretical framework in which the emergence of e-governmentalisation is positioned. Different aspects of the society of control are discussed within different chapters taking into account the material transformations in capitalism, the changing mentalities of the state, changing practices and rationalities of surveillance and the changing rationalities of inclusion and exclusion. Based on these analyzes, it is claimed that e-governmentalisation has two interrelated aspects. On the one hand, it is an `ethico-political? rationality which tries to transform individuals into active, techno-entrepreneurial subjects which is required for the production and re-production of the neoliberal knowledge-based society. On the other hand, it is a rationality of surveillance which tries to govern individuals through enhanced systems of surveillance such as databases. Throughout the thesis, the context of Turkey in terms of these two aspects of e-governmentalisation is also taken into account in order to make the theoretical discussions more concrete. It is concluded that e-governmentalisation is an intensifying rationality of the state which may have an influence on the identities of the citizens, on the formal citizenship status and on practices of inclusion and exclusion.
Benzer Tezler
- The practice of renaming places in Turkey: An anthropological perspective on spatio-temporal politics
Türkiye?de yer isimleri değiştirilmesi pratiği: Zaman-mekan politikalarına antropolojik bir bakış
İBRAHİM KURAN
- Lipid mikroküreler
Lipid microspheres
E. LEVENT ÜNVER
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Eczacılık ve FarmakolojiAnkara ÜniversitesiFarmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NURTEN ÖZDEMİR
- Mitral kapak lezyonlarında rekonstrüktif işlemlerin değeri
Başlık çevirisi yok
E. TÜMER ÇORAPÇIOĞLU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1986
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiAnkara ÜniversitesiGöğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Siyanozlu ve siyanozsuz doğumsal kalp hastalarında demir metabolizması ve ferritin
Başlık çevirisi yok
E. ASUMAN ÇELENK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1985
Kardiyolojiİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Rohypnol'ün (Flunitrazepam) coroner yetmezliği olan yaşlı hastalarda atar-analgesia tekniği ile uygulanması ve cardiovasküler fonksiyonlara etkisinin araştırılması
Başlık çevirisi yok
R. CENGİZ ÖZGEN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1985
Anestezi ve Reanimasyonİstanbul ÜniversitesiAnesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı