Health care policies in Central and Eastern European countries and european integration: Competing approaches
Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinde sağlık politikaları ve Avrupa entegrasyonu: Alternatif yaklaşımlar
  1. Tez No: 250774
  2. Yazar: SAFİNAZ GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri reformu, Avrupalılaşma, Tarihsel Miras, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Health care reform, Europeanization, Historical Legacy, the Czech Republic, Hungary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tezin amacı; komünizm sisteminin çöküşünden sonraki Çek Cumhuriyeti ve Macaristan sağlık hizmetleri sistemlerinin doğasındaki değişimleri incelemektir. Bu amaca yönelik olarak tez, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan sağlık hizmetleri sistemlerindeki dönüşüm sürecini açıklamak üzere iki alternatif yaklaşım olan Avrupalılaşma ve Yeni Kurumsalcılık üzerine odaklanmaktadır. Bunu yaparken öncelikle, Avrupalılaşma kavramının bu ülkelerdeki sağlık sistemlerinin dönüşüm sürecinde ana belirleyicilerden biri olup olmadığı araştırılmış ve bu kapsamda sağlık hizmetleri sistemini etkileyen AB düzeyindeki politika, kanun ve düzenlemeler tartışılmıştır. İkinci olarak söz konusu ülkelerdeki sağlık sisteminin dönüşüm süreci, Yeni Kurumsallaşma yaklaşımının alt dalları olan tarihsel miras (historical legacy) ve izlek bağımlılığı (path dependence) açısından incelenmiştir. Konuyla ilgili literatür taraması ve ülkelerle ilgili vaka çalışmaları, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan sağlık sistemlerindeki dönüşüm sürecinin pek çok faktörden etkilenmiş olabileceğini ve tüm değişim süreçlerinin tek bir belirleyiciye bağlanmasının doğru olmayacağını ortaya koymuştur. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan sağlık hizmetleri sistemlerinin dönüşüm sürecinin açıklanmasında, Yeni Kurumsallaşma yaklaşımına kıyasla Avrupalılaşma etkisinin zayıf olduğu, ancak Avrupa kurumlarının gelecekte bu ülkelerdeki sağlık hizmetleri sistemleri ve kamu sağlığı programları üzerinde oldukça etkili olabileceği yönünde önemli göstergeler bulunduğu, bu tezin ana argümanını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to examine the nature of health care system change in the Czech Republic and Hungary after the collapse of communism. In order to do so, the thesis focuses mainly on Europeanization and New Institutionalism as competing approaches in explaining domestic changes in Central and Eastern European Countries. While doing so, first this study tries to explore whether Europeanization is one of the main determinants in the transition process of the health care systems of the Czech Republic and Hungary and discusses the EU-level policies, laws and regulations related to the health care sector. Second, the study looks through the historical legacy and path dependency theories as branches of the New Institutionalist approaches to investigate the transition of the health care systems of case countries. The review of the related literature and empirical case studies exhibit that the transformation process of the health care systems of the Czech Republic and Hungary were possibly affected by many factors and it would be misleading to attribute all consequences to only one determinant. In this respect, the main argument is that the Europeanization effect is weak compared to the New Institutionalism approach in explaining the transition process of health care systems of Hungary and the Czech Republic; however, there are strong opportunities for EU institutions to shape the future contours of health care systems and public health programs in Hungary and the Czech Republic.