XX. yüzyılda Türk ve Romen resim sanatlarının gelişme ve biçimlenme süreçlerinin karşılaştırılması
Comparison of evolution and formation periods of Turkish and Romanian art of painting in 20th century
- Tez No: 250971
- Danışmanlar: PROF. KEMAL İSKENDER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat, resim, üslup, Türk, Romen, gelişme, karşılaştırma, değerlendirme, sonuç, Art, painting, style, Turkish, Romanian, evolution, comparison, evaluation, result
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 454
Özet
?XX. Yüzyılda Türk ve Romen Resim Sanatlarının Gelişme ve Biçimlenme Süreçlerinin Karşılaştırılması? adlı çalışmamızda, XIX yüzyılın sonunda başlayan XX yüzyılının sonuna kadar devam eden bir süreç içersinde, Romanya ve Türkiye'de çağdaş resim sanatlarının gelişmesi ve karşılaştırılması yapılmış aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.14 bölümden oluşan çalışmamızın başında, Avrupa sanatının Türk ve Romen sanatları üzerine bıraktığı izler anlatılmıştır. Diğer bölümlerde ise her iki ülkedeki tarihi, sosyal ve kültürel gelişmelerin resim sanatı üzerine bıraktığı etkiler anlatıldıktan sonra, çağdaş Türk ve Romen resim sanatlarından örnekler verilmiş kronolojik bir sırayla tematik bir düzene göre karşılaştırılması yapılmıştır. Romanya'da yaşanan tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel gelişmelerin Romen resim sanatına nasıl yansıdığı, ressamlar ve eserleri üzerinde tek tek durularak verilmeye çalışılmıştır. Bunun paralelinde bir dönüm noktası olarak Cumhuriyet'in kuruluşunun ve daha sonraki dönemlerdeki gelişmelerin Türk resim sanatını nasıl etkilediği, neler kazandırdığı ve ne gibi yenilikler getirdiği araştırılmıştır. Her iki ülkenin sanatçıları ve resimlerinin benzer ve farklı yönleri, eserler üzerinde durularak tespit edilmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırmalardan çıkan sonuçlar da değerlendirme bölümlerinde, toplu olarak da sonuç bölümünde verilmiştir.`Ekler' bölümünde ise genel olarak Romanya ve Romen toplumunun tanıtımını yapıldıktan sonra, XX. yüzyılda Romen ve Türk resim sanatlarını etkileyen Romanya ve Türkiye'de geçen en önemli tarihi, siyasi, sosyal ve sanatsal gelişmeler kronolojik olarak gösterilmiştir.Sonuç olarak çalışmamda XX. yüzyıldaki Batı sanatının izleri, her iki ülkedeki siyasal, toplumsal, sosyal ve kültürel değişimleri, Romen ve Türk resim sanatlarına getirdikleri üslup ve konu değişimlerini ve bunların resim sanatlarındaki yerini, önemini ve sanat değerini karşılaştırmalı olarak vermeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
In our study called ?Comparison of Evolution and Formation Periods of Turkish and Romanian Art of Painting in 20th Century?, the comparison of evolution of contemporary art of painting in Romania and Turkey and the similarities and differences between those has been discussed within a period of time starting from the end of 19th Century till the end of 20th Century.In the beginning of our study of 14 chapters, effects of European art on Turkish and Romanian arts were expressed. İn other chapters after effects of political, historical and cultural circumstances marked on painting were represented, examples of contemporary Turkish and Romanian arts of painting have been gived and a comparison of both have been done in a chronological arrangement based on a thematic order. Historical events occurred in Romania, how political, social and cultural events reflected on Romanian art of painting, the painters and their works of art were tried to be explained one by one. Parallel to that, as a breakthrough, the establishment of Republic and how developments affected Turkish art of painting in the following period, what republic has brought in and what kind of innovations in has brought were researched. Similar and differentiating aspects of artists and paintings of both of the countries were determined discussing the works of art and their comparisons were made. Results coming out of those comparisons were given in evaluation and collectively given in result part.In ?Appendix? part after a general introduction of Romania and Romanian society has been done, important historical, political and artistic events that took place in Romania and Turkey were demonstrated chronologically.As a result, in my study I tried to paraphrase the traces of Western art in 20th Century, political, social and cultural changes for both of the countries and changes in style and subject that brought to Romanian and Turkish arts of painting depending on those political, social and cultural changes and also to position their places among arts of painting and give their required importance and artistic value.