Sustainability measurement in urban planning practice: Evaluating the environment plans of the cities in Aegean region
Kentsel planlama pratiğinde sürdürülebilirlik ölçümü: Ege bölgesindeki kentlerin çevre düzeni planlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 251075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Gelişme, Sürdürülebilirlik Ölçümü, Plan Değerlendirme, Çevre Düzeni Planları, Ege Bölgesi, Sustainable Urban Development, Sustainability Measurement, Plan Evaluation, Environment Plans, Aegean Region
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Sürdürülebilir kentsel gelişme kentsel planlama gündeminde önemli bir güncel konudur. Sürdürülebilirlik konuları birçok ülkede planlama pratiğine ve yönetmelik-lerine katılmıştır. Kentsel planlamada sürdürülebilirlik amacı çok açık olmasına rağmen, bunu gerçekleştirebilme derecesi kesin değildir ve ülkelerin ve kentlerin yerel durumlarına, tercihlerine ve planlama problemlerine yaklaşımlarına göre değişmektedir.Bu tez, kentsel planlama pratiğinde sürdürülebilir kentsel gelişmenin ne kadar dikkate alındığını kentsel planların analizleri ile ölçmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin Ege Bölgesi'nin sekiz kentini kapsayan dört Çevre Düzeni Planı, bu planların sürdürülebilirlik konularını dikkate alışları açısından değerlendirilmiştir. Öncelikle, sürdürülebilir kentsel gelişme politikalarını ve sürdürülebilirliğe yönelik kentsel planlama eylemlerini kapsayan bir liste oluşturulmuştur ve sonra planlar bu politika ve eylemler açısından değerlendirilmiştir. Planların plan içerik analizi metoduyla değerlendirilmesinde plan açıklama raporları ve plan hükümlerini kapsayan yazılı belgeler kullanılmıştır. Bu tezin sonunda sürdürülebilirliğin planlamaya entegre olma derecesi ve kentsel planların sürdürülebilirlik ilkelerini gerçekte ne kadar dikkate aldığı gösterilmiştir. Bu tezde değerlendirilen planların sürdürülebilirlik politikalarının çoğunu dikkate aldığı ancak bunları planlama eylemleriyle tam olarak desteklemediği sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainable urban development is an important current issue in urban planning agenda. Sustainability issues are integrated into planning practices and regulations in many countries. The goal of sustainability in urban planning is obvious, but the degree of the success on this goal is not certain and varies due to local conditions and choices of the countries and the cities, and their approaches to planning problems.This thesis aims to measure the consideration of sustainable urban development in urban planning practice through analysis of urban plans. Four Environment Plans including all eight cities of the Aegean Region of Turkey are evaluated to see how much these plans consider sustainability issues. First, a list of sustainable urban development policies and urban planning actions for sustainability is proposed and then, the urban plans are evaluated in terms of these policies and actions. Written documents including plan reports and planning decisions are used to evaluate the plans in terms of their consideration of sustainable urban development with the plan content analysis method. At the end of this thesis, the level of integration of sustainability in plan making is analyzed and how well urban plans in the case areas actually promote sustainability principles is presented. It is found out that the evaluated plans in this thesis consider most of the sustainability policies, but they do not fully support them with planning actions.