Mardin ilinde ilköğretim kurumlarında çoklu zeka ile yapılan eğitimin fen bilgisi öğretiminde başarıya etkisi
The effect of multıple intelligence based education method to the level of student succes in the premary scholls center of Mardin
- Tez No: 251182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Fen Öğretimi, Vücudumuzdaki Sstemler Ünitesi, Multiple Intelligence Theory, Science Education, Attitude Toward Science
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, Çoklu Zeka Kuramı'na göre düzenlenmiş öğretim etkinliklerinin ?vücudumuzdaki sistemler? konusunun, 6.sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersindeki başarılarına, Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında, Mardin ili Noter Cevdet Altun İlköğretim Okulunun da yapılmıştır. Gruplar kolaylık ilkesine göre deney ve kontrol grubu seklinde atanmıştır. Deney grubunda çoklu zeka kuramı etkinlikleriyle destekli öğretim yapılırken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini; Basarı Testi, Fen Bilgisi Tutum Ölçeği oluşturmaktadır. Ayrıca öğrencilerin araştırma boyunca oluşturdukları sınıf içi ve sınıf dışı çalışma ürünlerini yansıtan çalışma amaçlı düzenlenen (portfolyo) bireysel gelişim dosyaları incelenerek velilerin dersin islenişine ilişkin görüşleri alınmıştır. Çalışmanın sonucunda, çoklu zekâ kuramı destekli etkinliklerin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin başarı testi düzeyleri, ve fen bilgisi dersine karşı geliştirdikleri tutum düzeyleri, geleneksel öğretim yöntemi uygulanan kontrol grubu öğrencilerininkine göre yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, according to the Multiple Intelligence Theory of teaching activities are organized“in our body systems”of issues, 6.sınıf students in science lessons to success, science lesson its impact on attitudes towards whether or not were investigated. Research in Education 2008-2009, Mardin province was also the noter Cevdet Altun Elementary School.Groups of experimental and control groups according to the principle of simplicity has been assigned tab. Theory of multiple intelligences in the experimental group in their activities to support education, while the traditional teaching method was applied in the control group. Pretest-posttest control group study model is used. Research data; Basar Test, Science Attitude Scale constituted.In addition, during the students' research in the classroom and outside the classroom work they create products that reflect their work organized for (portfolio) development files examined individual parents views are taken of course is. As a result of the study, multiple intelligence theory is applied to support activities in the experimental group students access test levels, keeping in mind level, science courses that were developed against the attitude level, traditional teaching methods applied in the control group students were higher than.