Sera iç ve dış koşullarında yetiştirilen ıspanağın farklı tuzluluk ve su stresi koşullarında tepkisinin belirlenmesi
Response of spinach to different salinity and water stress conditions in greenhouse indoor and outdoor conditions
  1. Tez No: 251236
  2. Yazar: TUNCAY YURTYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL CEMEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama suyu tuzluluğu, Bitki su tüketimi, Sulama rejimi, Bitki gelişme parametreleri, Irrigation water salinity, Plant water consumption, Irrigation regime, Plant growth parameters
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma sera iç ve dış ortam koşullarında yetiştirilen ıspanak bitkisinin sulama suyu tuzluluğu ve sulama suyu kısıdı konularında büyüme ve verim özelliklerini nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla sulama suyu kısıdı konularında bitkilere dört farklı su miktarı (ihtiyaç duyulan suyun 1,43; 1,0; 0,75 ve 0,50 katı) uygulanmıştır. Sulama suyu tuzluluğu konularında bitkilere altı farklı tuzluluk düzeyine sahip sulama suyunun (0,65; 2,0; 3,0; 4,0; 5,0 ve 7,0 dS m-1) büyüme ve verim üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Sulama suyu tuzluluğunun artmasıyla toprak tuzluluğu doğrusal olarak artmıştır. Tuzlu su uygulaması nedeniyle bitki su tüketimi artan toprak tuzluluğuyla birlikte düşüş göstermiştir. Su kısıdı altında azalan oransal bitki su tüketimine karşı meydana gelen oransal verim düşüşünü ifade eden verim tepki faktörü (ky) sera dış ve iç ortama koşullarında sırasıyla 1,66 ve 1 olarak belirlenmiş, sulama suyu tuzluluğu konularında ise verim tepki faktörü 2,4 ve 2,1 olarak belirlenmiştir. Tuzluluk artışına bağlı olarak bitki su tüketimlerinde önemli düzeylerde bir azalma meydana gelmiştir. Bu nedenle, sulama yönetimlerinde aşırı tuzlu su uygulamalarını önlemek ve çevreyi korumak amacıyla sulama suyu tuzluluğunun bitki su tüketimine olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study investigated in response to yield and growth parameters in experiments water deficit and irrigation water salinity of grown spinach in greenhouse indoor and outdoor conditions. For this purpose, four different amount of water (1,43; 1,0; 0,75 and 0,50 times of required water) and irrigation of six different levels of saline waters (0,65; 2,0; 3,0; 4,0; 5,0 and 7,0 dS m-1) were applied to plants for these experiments. Soil salinity increased linearly with increasing salinity of irrigation water. Yield response factors (Ky), which is the ratio of relative evapotranspiration decrease to relative yield decrease, were close in the cases of water deficit and irrigation water salinity in greenhouse outdoor and indoor (Ky= 1,66 and 1) and salinity (Ky= 2,4 and 2,1), respectively. Considerable water consumption decreases because of salinity were determined. Therefore, the effect of irrigation water salinity should be considered in irrigation management to prevent excess saline water application and to protect environment.