Taflan çekirdeğinde (Laurocerasus officinalis Roem.) fonksiyonel bileşik analizi ve antioksidan kapasitesinin araştırılması
Analysis of functional component in seed of cherry laurel (Laurocerasus officinalis Roem.) and investigation of antioxidant capacity
  1. Tez No: 251235
  2. Yazar: NUSRET GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHFUZ ELMASTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Taflan, Laurocerasus officinalis, Antioksidan Kapasitesi, Fonksiyonel Bileşikler, siyanojenik glukozitler, amigdalin, prunasin, beta-sitosterol, HPLC, NMR, Cherry Laurel, Laurocerasus officinalis, Antioxidant Capacity, Functional Components, cyanogenic glucosides, amygdalin, prunasin, Beta-sitosterol HPLC, NMR
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Memelilerde katabolizma sonucu meydana gelen zararlı ara ürünleri bertaraf edebilmek için endojen savunma sistemleri veya eksojen bileşikler ile bunu gerçekleştirirler. Bu amaçla kullanılan eksojen bileşikler biyolojik aktiviteye sahip fonksiyonel bileşiklerdir. Fonksiyonel bileşiklerin doğal ürünlerden saflaştırılması, yapılarının aydınlatılması ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi son yıllarda bilim adamları tarafından çok çalışılan konular arasındadır. Bu çalışmada; Taflan meyvesinin çekirdeğinde bulunan fonksiyonel bileşiklerin analizi ve bunlara ait antioksidan kapasitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Taflan çekirdeğinin metanol/diklormetan (3:1) ekstresinden kromatografik teknikler kullanılarak fonksiyonel bazı bileşikler saflaştırılmış ve yapıları spektroskopik metotlarla (NMR, IR, UV vb.) yapıları aydınlatılmıştır. Bu çalışmada taflan çekirdeğinden siyanojenik glikozitler (amigdalin ve prunasin) ve ß-sitosterol bileşikleri saflaştırılarak yapıları aydınlatılmıştır. Bu bileşiklerin taflan bitkisinden saflaştırılmasına literatürde rastlanmamıştır. Saflaştırılan bu bileşiklerin farklı metotlarla antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Bu çalışmada elde edilen aktivite sonuçları pozitif kontrol olarak kullanılan standart antioksidan bileşiklerle karşılaştırılmıştır. Amigdalin ve prunasin bileşiklerinin DPPH serbest radikal giderme aktiviteleri yok iken, indirgeme gücü aktiviteleri BHA'dan daha yüksek olduğu fakat BHT ve ?-tokoferolden daha düşük olduğu görülmüştür. Bu bileşiklerin diğer biyolojik (anti kanser, antimikrobiyel, vb.) aktivitelerinin araştırılması yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The damage of these reactive compounds can be protected with some endogenous defense system or exogenous compounds. Some bioactive compounds were used for this purpose. In generally, bioactive compounds are named functional compounds. There is trend to investigate of isolation, identification and biological activities of functional compounds from natural sours in recent years. The aim of this work is to investigate functional compounds analysis and their antioxidant capacity of cherry laurel seed. In this work some functional compounds were isolated by chromatographic techniques and identification of their structure by some spectroscopic (NMR, IR, UV, etc.) methods. Amygdaline, prunasin, and ß-sitosterol compounds were isolated. These compounds firstly were isolated from cherry laurel seed. The antioxidant capacities of these compounds have been investigated with some different antioxidant methods. Antioxidant results have been compared with standart antioxidant compounds as positive control. There are not scavenging of DPPH free radical activities of amygdaline and prunasin. In this study, it has been shown that reduction power activities of these compounds were higher from BHA and lower from BHT and ?-tocopherol. In the perspective of this study, other biological activities (antitumor, antimicrobial, etc.) will be studied of these compounds.