Piko uydu için işletim sistemine görev entegrasyonu
Integration of the pico-satellite functions into the rtos
- Tez No: 251285
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT BERAT KARYOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında, son yıllarda üniversitelerin üzerinde durduğu uydu yapımı konusunun en önemli bölümlerinden biri olan, ana bilgisayar içinde koşturulacak gerçek zamanlı işletim sistemi (GZİS) seçimi ve seçilen işletim sistemine uydunun görevlerinin entegre edilmesi amaçlanmıştır.İ.T.Ü Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilmekte olan ?ITU-pSAT-I? projesi temel alınarak GZİS seçilmiş ve yine bu piko uydunun görev yükleri göz önünde tutularak GZİS' ne görev entegrasyonu yapılmıştır. Piko uydunun görev yükleri başlıca 3 tanedir. Birincisi düşük çözünürlüklü kameradır. İkincisi güç sistemi, sensörler ve pasif manyetik dengeleyiciyi barındıran yapıdır. Üçüncü sistem ise dünyadaki yer istasyonu ile irtibat sağlayan modem sistemi olarak kabul edilebilir.Uydu içinde yukarıda belirtilen görev yükleri ana bilgisayar ile 2 çeşit veri yolu kullanarak haberleşmektedir. Bu veri yolları I²C ve RS232 dir. RS232 veri yolu, ana bilgisayar ile modem arasında kullanılırken, I²C veri yolu, ana bilgisayar ile kamera sistemi ve ikinci görev yükü arasında kullanılmaktadır.Yukarıda kısaca özetlenen piko uydunun ana bilgisayarında kullanılacak olan GZİS olarak SALVO işletim sistemi seçilmiştir. İşletim sistemi oluşturulurken üç temel iş için ayrı ayrı üç görev oluşturulmuştur. En yüksek öncelik durumu dünya ile haberleşmeye atanmıştır. Daha sonra kamera işlemleri ve güç sistemi ile sensör sisteminin ana bilgisayar ile etkileşim görevleri oluşturulmuştur.İşletim sistemi doğrudan uydunun üzerinde koşacak şekilde hazırlanmıştır. Ancak tezin hazırlanması sürecinde, gerçek donanımların hepsi tümleşik halde bulunmamaktadır. Bundan ötürü görev yükleri, bilgisayar ve mikro işlemciler ile benzetim yapılmıştır. Uydu ana bilgisayarı ile tezde kullanılan mikro işlemci birebir aynıdır. Aynı şekilde veri yolu yapılarına da sadık kalınmıştır.Yapılan çalışmalarda ana bilgisayar içinde koşturulan işletim sisteminin ve benzetim elemanlarının görevlerini başarıyla yaptığı görülmüştür. Sistem piko uydu üzerinde gerçekleştirildiği için aşırı karmaşık bir yapı seçilmemiştir. Bununla birlikte geliştirmeye açık olup sonraki süreçlerde daha karmaşık yapıların uygulanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Satellite design has become one of the most popular subjects among the universities during the last years. In this aspect, operating system selection and software have gained importance. In this piece of written research, a real time operating system (RTOS) selection and integration of pico-satellite functions into the RTOS are aimed.Students of Istanbul Technical University, Faculty of Aeronautics and Astronautics have been designing a pico-satellite. RTOS has been selected, based on“ITU-pSAT-I”project. Additionally, missions have been integrated by considering payloads.The pico-satellite has mainly three blocks. The first one is a low resolution camera system. The second block consists of a power supply, sensors and a passive magnetic stabilizer. The third one is as a modem system that provides communication with the ground station.Two types of data buses are used for communication on the pSAT. These data buses are called I²C and RS232. RS232 data bus is used between on-board computer and modem while I²C data bus is used between on-board computer and the camera system and also the second system.SALVO operating system has been selected as RTOS of the pico-satellite. During the operating system design, three jobs have been assigned seperately in order to execute the three main functions. The highest priority has been assigned for communication with ground station. After that, interconnection functions between the camera systems, power supply, sensors and on-board computer were defined.Operating system has been prepared as directly running on the pico-satellite. Unfortunately, during the thesis study, real components have not been integrated in one system. So that, payloads have been simulated as personal computer and microprocessors. Main flight computer (MSP430) is the same assatellite main flight computer. And data busses have been used with original structure as satellite.It is seen that, the operating system running on the main flight computer and simulation components were successful. Since the system is operating on a pico satellite, a very complex structure was not be used. Also for the future considerations, it is possible to develop the system in order to use it on more complex designs.
Benzer Tezler
- Piko uydu görüntüleme sistemi tasarımı ve entegrasyonu
Design and integration of imaging system of a pico satellite
TAŞKIN BALTACI
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Havacılık Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. T. BERAT KARYOT
- Flow sensing with a piezoresistive silicon nanowire-based mems force sensor
Piezorezistif silikon nanotel tabanlı mems kuvvet sensörü ile akış algılama
LEVENT DEMİRKAZIK
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Makine MühendisliğiKoç ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BURHANETTİN ERDEM ALACA
- Integration and testing of ITÜpSAT1
İTÜpSAT1 uydusunun entegrasyonu ve testleri
ÖZGÜN SARI
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
Havacılık Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiHavacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN İNALHAN
- Pico satellite attitude and attitude rate estimation using kalman filtering
Kalman filtresi kullanılarak pıco uydu yönelim ve yönelim oranı belirleme
YELİZ SAKA YILDIZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Havacılık Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiUçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CENGİZ HACIZADE
- Göksu nehri (Kuzeydoğu Akdeniz) etki alanı ve civarında pikoplankton (heterotrofik bakteri, Synechococcus ve Prochlorococcus)'un yüzey suları ve su kolonunda mevsimsel dağılımı
Seasonal distribution of pikoplankton (Heterotrofic bacteria, Synechococcus and Prochlorococcus) in the surface water and water column of Goksu river discharge area (Northeast Mediterranean)
ECE KILIÇ
Doktora
Türkçe
2021
Deniz Bilimleriİskenderun Teknik ÜniversitesiSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NEBİL YÜCEL