Determination of properties of composite soil with used tire granulates, sand and cement
Kullanılmış lastik granülleri, kum ve çimentodan oluşan kompozit zeminin özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 251757
  2. Yazar: BEHZAT ALP ATAPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRAK TEYMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Zeminler, Kullanılmış Lastikler, Zemin İyileştirme, Composite Soils, Ground Modification, Used Tires
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez kapsamında, kullanılmış lastik granülleri bir zemin numunesi gibi ele alınmış, çeşitli deneyler yardımıyla özellikleri tespit edilmiştir. Kum, kullanılmış lastik granülleri ve kullanılmış lastik parçalarının su muhtevaları, doğal birim hacim ağırlıkları, kuru birim hacim ağırlıkları, rölatif sıkılıkları, özgül ağırlıkları ve dane çapı dağılımları bulunmuştur. Standart Proctor deneyi kum, kullanılmış lastik granülleri ve kullanılmış lastik parçaları üzerinde yapılmıştır. Sabit seviyeli permeabilite deneyi kum, kullanılmış lastik granülleri, kullanılmış lastik parçaları ve kum ile kullanılmış lastik granülleri karışımları üzerinde uygulanmıştır. Kesme kutusu deneyi kum, kullanılmış lastik granülleri ve kum ile kullanılmış lastik granülleri karışımları için yapılmıştır. Daha sonra, beş ayrı numune kompozit zemin oluşturmak amacıyla kullanılmış lastik; kum ve çimento karıştırılarak dökülmüştür. Serbest basınç deneyi ve Kaliforniya taşıma oranı deneyleri bu numuneler üzerinde yapılmıştır. Son olarak, tüm deney sonuçları tartışılmış ve kompozit zeminin kullanımı, verimliliği, maliyeti ve çevresel etkileri üzerine yorumlar yapılmıştır. Sonuçlar literatürdeki mevcut çalışmalarla karşılaştırıldığında kum ile kullanılmış lastik granülleri karışımlarının şev stabilitesi açısından yeterli oldukları ve dolgu ağırlığını azaltmada oldukça başarılı olduğu tespit edilmiştir. Kullanılmış lastik granülleri, kum ve çimento ile yapılan kompozit zeminlerin mekanik ve fiziksel özellikleri literatürdeki mevcut zemin değiştirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında daha iyi oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Used tire granulates are investigated as a soil and its characteristics are found with several experiments. Water content, natural unit weight, dry unit weight, relative density, specific gravity and particle size distribution of used tire granulates, used tire shreds and sand are determined. Standard Proctor test is done for sand, used tire granulates and used tire shreds. Constant head permeability test is conducted for sand, used tire granulates, used tire shreds, and sand and used tire granulates mixtures. Direct shear test is performed with sand, used tire granulates, and sand and used tire granulates mixtures. Different samples are casted for investigating a composite soil with used tire granulates, sand and cement. Unconfined compression test and California bearing ratio tests are done on these samples. Results of each experiment are discussed, comments on the usages of composite soil with granulated tire, sand and cement are made, and its efficiency, cost issues and environmental impacts are discussed. With respect to the results, when compared with the available literature, use of sand and used tire granulates mixtures is adequate for slope stability and is highly effective for reducing weight of the fill. Composite soils made of used tire granulates, sand and cement have better mechanical and physical properties if compared with available literature about ground modification methods.