GSM - üçüncü nesil şebeke uygulamalarında işaretleşme yükünün yapay sinir ağ modeli
GSM ? 3g network applications on signalling link load by artificial neural network modelling
  1. Tez No: 252458
  2. Yazar: MELİKE OĞUZ AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Nesil (3G), İşaretleşme yükü, Yapay Sinir Ağları (YSA), Signalling Link Load, Artificial Neural Network
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, üçüncü nesil şebeke uygulamaları tanıtılmış ve günümüz şartlarında uygun işletme koşullarının gerçekleştirilebilmesi için Yapay Sinir Ağları kullanılarak özgün bir yeni nesil şebekesinde işaretleşme yüklerinin dağılımı hesaplanmıştır. İşaretleşme yüklerinin şebeke genelinde ölçümü ve ölçeklendirilmesi anlatılmış, yük hesabının şebeke kalitesine getireceği fayda ve gözlem yöntemine alternatif olarak sunulan YSA tekniği kullanımının yararları anlatılmıştır. GSM ve UMTS şebekesi işletme koşullarına değinilerek işletmenin kalitesini etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu faktörlerin analizi için yeni bir yöntem sayılabilecek YSA tekniği tanıtılmıştır. İşaretleşme yük analizi için günümüz koşullarında kullanılan çalışan gözlemi analiz yöntemi ile YSA yöntemi birbirleri arasında karşılaştırılmış ve YSA yöntemi ile yapılan analizin detaylı sonuçları verilmiştir. Analiz sonuçlarının işletme şartlarında istenen uygunluk seviyesindeki hata değerleri içinde kaldığı ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study using artificial neural network modelling, signalling link load estimation on a originally designed 3G network is presented. History of 3G, from GSM to UMTS and operative skills of neural network design on 3G networks are pronounced. Analysis of signalling link load measurements and optimization on 3G networks are the main subjects of this study. Application results of neural network modelling on optimization project of a 3G network is discussed in detail. Benefits of neural network modelling tool on administration of both GSM and UMTS networks and operational limitations are discussed. The results of artificial neural network modelling project succeeded in reasonable error limits. Artificial neural network modelling is advised as a conclusion in operational aspects.