Hırami Ahmet Paşa camisi restorasyon projesi
Restoration project of Hirami Ahmet Paşa mosque
  1. Tez No: 252493
  2. Yazar: AYNUR ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ MAZLUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: stanbul, Bizans Mimarisi, Restorasyon, Hırami AhmetPasa Camisi, Ayios oannes en to Trullo, Istanbul, Byzantine Architecture, Restoration, Hırami Ahmet PasaMosque, St. John Baptist in Trullo
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
ki büyük imparatorluga baskentlik yapmıs stanbul'da iki kültürün de izlerinitasıyan pek çok yapı bulunmaktadır. Yüzyıllarca kilise olarak Bizansmparatorlugu'na, daha sonra cami olarak Osmanlı mparatorlugu'na hizmetetmis yapılardan biri de Hırami Ahmet Pasa Camisi'dir. Bizans uzmanlarıtarafından 12.yy'a tarihlendirilen yapı Fetih'ten sonra yaklasık 140 yılPammakaristos Manastırı'ndan gelen rahibeler tarafından kullanılmıs, 16.yy'da Yeniçeri Agası Hırami Ahmet Pasa tarafından camiye çevrilmistir.Yapılan restorasyon çalısmaları sayesinde ayakta kalan bina bugün cami olarakkullanılmaya devam etmektedir.Tez çalısmasında yapının günümüzdeki durumu ayrıntılı olarak incelenmis vedijital ortama aktarılmıstır. Yapılan tarihsel arastırmalar dogrultusundayapının tarihi üç döneme ayrılmıs ve ilk dönemin ayrıntılı olarak çalısılıpprojelendirilmesine karar verilmistir. Yapının verdigi ipuçlarından ve benzeryapıların arastırıldıgı analoji çalısması sonucu restitüsyon projesidetaylandırılmıstır. Restorasyon projesinde yeni bir islev öngörülmemistir.Kullanımdan kaynaklanan sorunlar belirlenmis ve çözüm önerileriolusturulmustur. Bunun için yapı çevresiyle bir bütün olarak ele alınmıs, çevredüzenlemesi yapılması, giris bölümünde yer alan niteliksiz eklerin kaldırılmasıve uygun bir giris tasarlanması üzerinde durulmustur. Gelisigüzel doldurulmusbatıdaki girisin açılarak, bahçenin de kullanıma katılması düsünülmüstür.Camilerde temel ihtiyaçlardan olan tuvalet ve abdest alma islevi bahçenin kuzeykösesinde hafif konstrüksiyondan yapılacak ek bina içinde çözülmüstür. Camiiçi niteliksiz eklerden arındırılmıstır. Bunun dısında içeride bir degisikliköngörülmemistir.
Özet (Çeviri)
Istanbul having been the capital of two important empires, has a variety ofbuildings reflecting the traces of these two cultures. Hırami Ahmet PasaMosque is one of these buildings, which served as a church for several centuriesduring Byzantine Empire and then used as a mosque in Ottoman era. Thebuilding is dated to the 12th. century by the Byzantinists. After the conquestof Istanbul; for about 140 years, the building is used by the nuns of the nearbyMonastery of Pammakaristos . Then in the 16th. century it is converted into amosque by Hırami Ahmet Pasa. After several restorations the building ispresently used as a mosque.In the framework of this thesis the present situation of the mosque is searchedand measured drawings are prepared. After the search of the history of thebuilding, three periods are determined. After the chronological analysis, it isdecided to draw a detailed reconstitution project for the first period. Reconvertthe building to a church or to give it a new function is not envisaged. Theproblems of the building which are resulting of unproper interventions or usesand environmental conditions are surched and suggestions are offered. Thebuilding and its surroundings are handled in integrity in the restoration projectthat includes the spatial arrangement of the entrance and the addition ofablution fountains and toilets.