Uçucu yağların bazı rumen funguslarının yaşamsal ve fibrolitik enzim sistemleri üzerine etkisinin araştırılması
The effects of essential oils on the survival and fibrolitic enzyme activities of some rumen fungi
  1. Tez No: 252514
  2. Yazar: KADRİYE DALFESOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Rumen, anaerobik fungus, bitkisel uçucu yağ, karboksimetilselülaz, ksilanaz, enzim aktivitesi, Rumen, anaerobic fungus, plant essential oil, carboxymethylcellulase, xylanase, enzyme activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Rumen fermantasyonunu düzenlemede kullanılan antibiyotik iyonoforlarının yasaklanması bilim adamlarını alternatif antimikrobiyal maddelerin kullanımıyla ilgili çalışmalar yapmaya yönlendirmiştir. Bitki uçucu yağları da bu alternatiflerden biridir. Bu çalışmada bitki uçucu yağlarının anaerobik rumen fungusları üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Çalışma kapsamında mersin (Myrtus communis), ardıç (Juniperus communis), melisa (Melissa officinalis) ve kekik (Thymus vulgaris) bitki uçucu yağlarının farklı konsantrasyonlarının Neocallimastix sp. GMLF2 ve Orpinomyces sp. GMLF18 anaerobik funguslarının büyümeleri ve enzim aktiviteleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Buna göre, bitkisel uçucu yağlar etil alkolde çözülerek besiyerlerine ilave edilmiş ve besiyerleri 39 °C'lik inkübatörde 3 gün büyümeye bırakılmıştır. 3. günün sonunda santrifüjle çöktürülen besiyerlerinin üst kısmı süpernatant olarak enzim ve protein analizlerinde kullanılmak üzere ?20 °C'lik dondurucuya alınmıştır. Çalışma sonunda Neocallimastix sp. GMLF2 ve Orpinomyces sp. GMLF18'in uçucu yağların 1 mg/ml konsantrasyonunda büyümelerinin tamamen inhibe edildiği ve fungusların karboksimetilselülaz ve ksilanaz aktivitelerinin de 0.5 mg/ml konsantrasyondan sonra düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since usage of the antibiotics on animal production has been banned, scientists have focused on evaluating other alternatives to control of modulate rumen fermentation. Plant essential oils are the main alternatives. The aim of this study was to determine the effects of plant essential oils on rumen anaerobic fungi. For this respose, the effects of myrtle (Myrtus communis), juniper (Juniperus communis), melissa (Melissa officinalis) and thyme (Thymus vulgaris) plant essential oil, which have antimicrobial properties, were investigated on growth and enzyme activity the of Neocallimastix sp. GMLF2 and Orpinomyces sp. GMLF18. Accordingly, plant essential oils were solved in ethyl alcohol and was added the media. The cultures were incubated at 39°C for 3 days and collapsed using centrifuges. The upper part of culture were collected as supernatant and stored at - 20°C untill required. Supernatant is used for enzyme and protein analysis. Our results showed that, fungal growth was completely inhibited at the level of 1 mg/ml essential oil concentration and their carboxymethylcellulase and xylanase activities were decreased remarkably after 0.5 mg/ml concentration.