Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve yeni gelişmeler
The regulation of the site safety and health and the new improvements
- Tez No: 252603
- Danışmanlar: PROF. ORHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: iş sağlığı, iş güvenliği, iş kazası, meslek hastalığı, inşaat, work safety, work health, job accident, job illnesses, con-struction, occupational health
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, iş sağlığı ve güvenliğinde Dünyada ve Türkiye'deki ge-lişmeler incelenmiş, Özellikle Türkiye'de çalışma hayatıyla ilgili geliş-meler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar ve bun-ların görevleri hakkında bilgi sunulur.Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde değiştirilen yeni iş kanunu ve onun getirdikleri ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı'nın son durumu yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden ilgili maddeler ele alına-rak irdelenmiştir.Konu mevcut yasalar çerçevesinde hukuki boyutuyla ele alınmış; iş kaza-larının hukuksal boyutu, hizmet sözleşmesinin hukuksal yapısı ve iş sağ-lığı ve güvenliğinin hukuksal yapısı incelenmiştir.İnşaat sektöründe sık görülen meslek hastalıkları ve bunların nedenleri incelenmiştir.Rize, İyidere, Cevizlik Regülatörü ve HES İnşaatı İle Ankara, Erzurum, Diyarbakır istinaf mahkemeleri bina inşaatları, Türkiye de yol güvenliği-nin arttırılması kapsamında 30'a yakın yol şantiyesinde iş sağlığı ve gü-venliği uygulamaları 2008-2009 yılı boyunca incelenip, değerlendirilmiş-tir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the improvements of the site safety and health have been investigated both in the world and in Turkey. The improvements in the employment, especially in Turkey, the foundations of the Ministry of Labour and Social Security and their missions have been presented.Moreover, the site safety and health laws have been examined concerning the adjustment of the law of the European Union and its innovations with all the regarding entries.The subject has been studied regarding the relative law. Besides, the law of the site safety and health, the agreements of the service and its legal structure have been investigated.The frequent job illness and accidents in the building sites and their reasons have been investigated.The site safety and health applications in Rize, İyidere, Cevizlik regulator and hydro-electrical power plant constructions, and in Ankara, Erzurum, Diyarbakır court of appeals building sites, as well as in around 30 road construction sites were studied and evaluated within a period of one year (2008-2009).