Performans denetiminde bütçe kurgusunun kamuda kurumsal kültüre etkisi
The effect of budgeting in performance auditing on public sector corporate culture
  1. Tez No: 253134
  2. Yazar: BİLGE TERKEN ATAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Bütçenin Etkinliği, Performans Denetimi, Kurumsal Kültür, Performance, Effectiveness of Budget, Performance Auditing, Corporate Culture
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İhtiyaçlar ve kaynaklar ikileminde olan kamunun, hizmetlerinde performans odaklılık konusunda farkındalığı artmış; kaynakları daha etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde kullanmasına yönelik bir değişim meydana gelmiştir, bu değişimle beraber kurallara uygunluk denetiminin yanında performans denetimi de ön plana çıkmıştır. Türk kamu mali sisteminde ise 5018 nolu Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile gündeme gelen performans denetimi tam anlamıyla işlerlik kazanamamıştır.Çalışmanın amacı, kamu hizmetleri verilirken bütçenin etkin ve verimli kullanılmasında performans denetiminin rolü ve Türkiye'de kamu kurumsal kültüründe uygulanabilirliğini sorgulamaktır. Dört bölümden oluşan çalışmada, ana hatlarıyla, kamuda performans yönetimi ve kültürü; performans denetiminin kavramsal çerçevesi ve diğer ülkelerdeki uygulama örnekleri; Türk kamu mali yönetim sisteminde bütçeleme süreci ve performans denetiminde kamuda kurumsal kültüre etkisi konularına değinilmiştir. Çalışmanın sonunda uluslararası kuruluşların raporlarından yararlanarak, bütçe etkinliğinin artırılmasında performans denetiminin katkısı ortaya konulmuş ve kamu kurumlarında iş yapış stilleri ile karar alma süreçlerini etkileyen davranış normlarına ilişkin çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increasing awareness of public sector on performance of resource utilization, being in dilemma of spending limited resources for unlimited needs of citizens, has brought up new developments in the world as well as in Turkey. These developments have emphasized new applications in the public finance system of states including performance auditing.The purpose of this thesis is to discuss whether performance auditing is the right tool for effective use of budget by Turkish public organizations, taking the corporate culture factor into account. This thesis consists of four parts: Firstly, performance and its management concepts in the public sector are explained; secondly, the process of development and application of performance auditing concept is given along with the application examples of some countries; thirdly, within the framework of the new regulations brought by Law no. 5018, the budgeting process (the stages of preparation, application and auditing) is discussed; finally, the effect of budgeting in performance auditing on the Turkish public sector corporate culture is broadly discussed where the suitable environment for Turkish public finance system and the organizations supporting these new regulations are defined and the added-value of performance auditing on the effectiveness of budget and on the decision making processes along with behavioral norms in public organizations is evaluated.