Kamu sektöründe iç denetim: Genel bütçe kapsamındaki idarelere yönelik bir araştırma
Internal auditing in the public sector: A resarch for the administrations within the scope of general budget
- Tez No: 422425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, İç Denetçi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler, Auditing, Internal Auditing, Internal Auditer, Law No. 5018 on Public Financial Management and Control Law, Administrations in the scope of the general budget
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Geleneksel kamu yönetimi anlayışının kamunun ihtiyaçlarına cevap verememesi kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu kapsamda özel sektörde uygulanan yönetim anlayışı kamu yönetiminde benimsenmeye başlanmıştır. Kamuda benimsenen yeni kamu yönetimi ve yönetişim sistemleri kamu yönetimine şeffaflık, performans, verimlilik, etkililik, etkinlik gibi birçok kavramı da beraberinde getirmiştir. Kamu yönetiminde yaşanan gelişmeler kamu denetimini de etkilemiştir. Yaşanan bu gelişmeler kamu yönetimi sistemimizde küreselleşme ve Avrupa Birliği üyelik sürecinin de etkisiyle 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kabul edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu Kanunla kamuda uygulanan dış denetimin yanında ilk uygulaması özel sektörde olan iç denetiminde uygulanması öngörülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Türk kamu yönetiminde uygulanan iç denetim sisteminin ne ölçüde etkili olduğu ve etkili bir şekilde uygulanmasını etkileyen olumlu ve olumsuz faktörleri tespit etmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iç denetime ilişkin teorik çerçeve verilmekte, ikinci bölümde Türk kamu yönetiminde iç denetime geçiş süreci ve iç denetim ile ilgili mevzuat düzenlemeleri anlatılmakta, üçüncü bölümde ise genel bütçe kapsamındaki idarelerde mülakat ve e-posta yoluyla gerçekleştirilen araştırma ile ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reconstruction of public administration has been necessary because of the fact that traditional public administration perspective was unable to meet the needs of the public. In this context the management approach applied in the private sector is being adopted in public administration. New public management and governance systems adopted in the public sector has many concepts its train such as transparency in public administration, performance, efficiency, effectiveness. Developments in public administration has also affected the public audit. These developments has been resulted acception of Law No. 5018 on Public Financial Management and Control Law through globaliztion of public administration system and the European Union accession process. By this Law in addition to the external auditing, impelemented in the public sector, is foreseen the implementation of internal auditing in the private sector. The purpose of this study determine the effevtiveness extention of the internal auditing system implemented in Turkish public managment and positive and negative factors affected the effective implementation of this system and also recommend the solutions. This study consists of three parts. The first part describes the theoretical framework for internal auditing, the second part discusses the internal auditing transition process in Turkish public administration and regulations related to internal auditing, the third part consists assesments related to the survey performed through interview and the e-mail in the administrations in the scope of the general budget