Türk kamu mali yönetiminde iç denetim ve iç denetim algısı
The perception of internal audit and internal audit in Turkish public finance management
  1. Tez No: 253136
  2. Yazar: NAZMİ ZARİFİ GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Teftiş, Kontrolör, İç Denetim, Dış Denetim, Kamu İç Mali Kontrolü, İç Kontrol, Kamu Mali Yönetimi, Kamu Yönetimi, Fonksiyonel Bağımsızlık, Suiistimal ve Yolsuzluk, Audit, Inspection, Controllers, Internal Audit, External Audit, Public Internal Financial Control, Internal Control, Public Financial Management, Public Administration, Functional Independence, Fraud, Corruption
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde uygulanmakta olan mali yönetim ve kontrol sitemi içerisindeki iç denetim faaliyetinin rolü, uygulanabilirliği ve mevcut sorunlara yönelik çözüm önerileri ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Türkiye'de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile uygulama alanı bulan iç denetim fonksiyonu, etkinliğini ve uygulama sorunlarına yönelik hususlar değerlendirmeye alınmaktadır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde denetim kavramın tarihsel gelişimi ve genel çerçevesi, iç denetim faaliyeti ve işlevi, iç denetimin gelişmesine katkı sağlayan kuruluşlar bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, kamu mali yönetiminde değişim ve yeni kamu mali yönetim anlayışı açıklanmış, sonrasında yeni kamu mali yönetiminde iç denetimin yeri ve önemi belirtilmiştir. Devamında da, iç denetimin ülke uygulamalarına yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de iç denetim konusu ele alınmış olup, bu kapsamda, Ülkemizdeki mevcut denetim yapısı ve Türkiye'de iç denetimin oluşum süreci hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ardından Türkiye'deki iç denetim fonksiyonuna yönelik düzenlemeler değerlendirilmiştir.Dördüncü bölümde de, Kamu mali yönetiminde iç denetim algısı ve uygulama sorunlarına yer verilerek, teftiş ve denetim sisteminin değerlendirilmesi yapılarak, 5018 sayılı Kanun kapsamında iç denetim uygulama sorunları ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the role of internal audit activities within the financial management and control system which is being implemented in our country, its applicability and to introduce the possible solutions towards existing difficulties. Within this scope, the internal audit function which finds its scope of application with the Law on Public Financial Management and Control Law No 5018 in Turkey, its effectiveness and the issues relating its implementation problems will be taken into consideration in our study.Work consists of four parts.In the first part, it was given place to the information about the historical development of the sense of audit and its general framework, internal audit activity and its function, the organizations contributes the development of internal audit.In the second part, changes in public financial management and a new understanding of public financial management are explained and, then the place and the importance of internal auditing in the new public financial management has been specified. More also, internal audit practices in the country are given.In the third part, the internal controls in Turkey have been discussed and in this context, general information about the current control structure in our country and the formation process of internal audit in Turkey are given. Then the arrangements for internal audit function in Turkey are evaluated.In the fourth part, by including the internal audit perception in the public financial management and implementation problems and by making evaluation of inspection and audit systems, internal audit practice problems and solutions proposals under the law on 5018 have been mentioned.