İç denetimin etkinliğinde üst yöneticinin rolü
The role of head of administration in the effectiveness of internal audit
  1. Tez No: 803836
  2. Yazar: SEMANUR DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim Sistemi, Etkinlik, Aktörler, Üst Yönetici, Internal Audit System, Effectiveness, Actors, Head of Administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Yeni Kamu Yönetimi olarak adlandırılan yönetim anlayışının egemen olmasıyla birlikte rekabetçi, adem-i merkeziyetçi, vatandaş odaklı, vatandaş katılımının teşvik edildiği, kamu kaynaklarının daha etkili, ekonomik ve verimli kullanıldığı ve yönetimde şeffaflık, hesap verebilirlik, mali saydamlık ilkelerinin hakim olduğu bir yapı oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için kullanılan yöntemlerden birisi de iç denetimdir. Türk Kamu Yönetiminde iç denetim faaliyetlerinin uygulanmaya başlaması 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mümkün olmuş ve adem-i merkeziyetçi bir iç denetim modeli benimsenmiştir. Bu nedenle kamu yönetimindeki iç denetim faaliyetlerinde üst yöneticiler önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla bu çalışma iç denetim faaliyetlerinde üst yöneticinin rolünü belediyeler düzeyinde incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın örneklemi üst yöneticilerden ve iç denetçilerden oluşmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Araştırma deseni ise fenomenolojidir. Veriler, yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak toplanmıştır. Sayıştay, İç Denetim Koordinasyon Kurulu ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan raporlar kullanılarak doküman analizi yapılmıştır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde teorik bilgilere yer verilerek iç denetim ve iç denetimin Türkiye'deki gelişimi tarihsel ve kavramsal olarak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise örneklemde bulunan belediyelerin iç denetim faaliyetlerine yönelik mevcut durum analizi yapılmış ve alan araştırmasından elde edilen veriler kodlanmış, kategorize edilmiş ve temalaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, iç denetim faaliyetlerindeki en önemli aktörün üst yönetici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üst yöneticinin algısı ise iç denetim faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında doğrudan etkiye sahip bir faktör olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the dominance of the management approach called New Public Management, it is aimed to create a structure that is competitive, decentralized, citizen-oriented, citizen participation is encouraged, public resources are used more effectively, economically and efficiently, and the principles of transparency, accountability and financial transparency prevail in management. One of the methods used to achieve this goal is internal audit. The implementation of internal audit activities in the Turkish Public Administration was made possible with the Public Financial Management and Control Law No. 5018 and a decentralized internal audit model was adopted. Therefore, head of administrations play an important role in internal audit activities in public administration. Therefore, this study aims to examine the role of head of administrations in internal audit activities at the level of municipalities. The sample of the study consists of head of administrations and internal auditors. The study was conducted with qualitative research method. The research design is phenomenology. Data were collected using semi-structured interview technique. Document analysis was conducted using reports published by the Court of Accounts, Internal Audit Coordination Board and General Directorate of Local Governments. In the first and second part of the study, theoretical information is provided and the development of internal audit and internal audit in Turkey is examined historically and conceptually. In the third part of the study, the current situation analysis of the internal audit activities of the municipalities in the sample was made and the data obtained from the field research were coded, categorized and analyzed by thematizing. As a result of the study, it was concluded that the most important actor in internal audit activities is the head of administration. The perception of the head of administration is a factor that has a direct impact on the success of internal audit activities.