Beşinci bölge Anadolu güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde okuyan 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin beklentileri arasındaki farklar
The differences between the expectations of the 9th, 10th, 11th and the 12th graders in the fifth region?s Anatolian high schools of fine arts
  1. Tez No: 253178
  2. Yazar: KADİR ÖZAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Müzik Eğitimi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Öğrenci Beklentileri, Arts Education, Music Education, Anatolian High School of Fine Arts, High Schools of Fine Arts and Sports, Student Expectations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde okuyan öğrencilerin beklentilerini ve sınıflara göre beklentileri arasındaki farkları saptamak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2007?2008 öğretim yılında Orta ve Doğu Karadeniz sınırları içinde yer alan Beşinci Bölge Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Müzik Bölümü 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmanın verilerini söz konusu evrenden rastlantısal olarak seçilen 569 öğrenciden anket yoluyla alınan görüşler oluşturmaktadır. Anketler sonucunda toplanan verilerin çözümlenmesinde Varyans analizi, Tukey testi ve t-test kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesiyle, öğrencilerin bu okullardan beklentilerinin yüksek olduğu ve sınıflar arasında farklılıklar oluştuğu; özellikle de okula başladıkları ilk yıllardaki beklentilerinin son sınıfta azaldığı ortaya çıkmıştır.Bu sonuç doğrultusunda, okul idaresi ve öğretmen yaklaşımları, okul olanakları, derslerin içerik ve işleniş biçimleri yeniden ayrıntılı olarak gözden geçirilmeli, düzenlenmeli ve geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to investigate the student expectations and the difference between these expectations by different classes in High Schools of Fine Arts and Sports.The scope of the study consists of the Music Department students in the Fifth Region?s High Schools of Fine Arts and Sports , which take place in the Middle and Eastern Black Sea regions, in 2007-2008 School Year.The data have been gathered by means of questionnaires and include the opinions of a random sampling group of 569 students. To analyze the data gathered from the questionnaires, Variance Analysis Tukey?s Test and t-test have been used. With regard to the findings of the study, it can be concluded that the students have high levels of expectancy; moreover, there are significant differences between the classes in terms of the levels of expectations. Above all, this study has revealed the fact that the high levels of expectancy in the first year of these schools dramatically decrease in the last year.As a matter of fact, school administration, teachers, school facilities, content and the implementation of the school subjects should be developed and rearranged accordingly.