Soyutlama yoluyla heykel sanatında mekan duyumsaması ve sosyal plastik oluşturma
Forming spatial perception and social plastic in sculpture through abstraction
- Tez No: 253298
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Abstraction, place, object, emphaty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Soyutlama Yoluyla Heykel Sanatında Mekan Duyumsaması ve Sosyal Plastik Oluşturma üzerine olan bu çalışmada, soyutlanmış figüratif anlayışla mekan oluşturmak gibi bir yaklaşımı uygulamaya çalıştık. Çevre-insan-mekan ilişkilerinde natüralist eğilim ile soyutlama yöntemi kullanılmıştır. Doğanın içinde birey olarak var olan sanatçı, doğa ile empati kurduğundan dolayı soyutlama yönteminden uzaklaşamaz. Doğaya ait biçimlerden kopmadan, biçimsel anlamda değişikliklerle tekrar ele alınan insan ve ilişkileri soyutlama yöntemi kullanılarak heykel plastiğine dönüştürülmüştür.Sanat tarihinde soyutlama ve özdeşleyimden meydana gelen iki eğilimi açıklayıp, kişisel çalışmalarda da gözlemlenen doğa ile kurulan ilişki ve önemi üzerinde durulmuştur.Heykel sanatına özgü mekan kavramında, kişisel duyarlılığımızla yeni bir form ve mekan duygusu aranması ölçüt oluşturmuştur. İnsanın ihtiyaçlarına göre biçimlenip, günümüze gelene kadar sürekli anlam değiştiren mekan kavramı, bu çalışmada tinsel, duyumsanan ve hissi mekanlara dönüştürülmeye çalışılmıştır. Mekan kavramına, insana ait anlamlar yüklemeye çalışırken, aynı zamanda figür gibi biçimleme yoluna gidilmiştir.İlişkilerin estetiğinde ise; insan ilişkilerini sanat nesnesine dönüştürme denemeleri yapılmıştır. Mekan ve figürün soyutlanmasındaki anlayış heykel sanatındaki tarihsel verilerle birlikte uygulama sürecinde bu çalışmada bireysel bir sürece dönüştürülmeye çalışılmıştır.Anahtar SözcüklerSoyutlama, mekan, figür, empati,
Özet (Çeviri)
In this study on Forming Spatial Perception and Social Plastic in Sculpture through Abstraction, we have tried to apply an approach such as abstracted, figürative spatial construction. Environment-human-space relationship with the abstraction method is used in the naturalistic tendencies. As individuals within the existing nature of the artist, empathy with nature can not move away from established methods because abstraction. Nature of the format without breaking, again dealt with changes in the formal sense of the people and relationships by using the method of abstraction has been transformed into plastic statue.Art on abstraction and describe two trends occurring equvalance and also observed in individual work with nature and importance of established relationships are emphasized.Specific location in the concept art of sculpture, a new form of our personal awareness and sense of place created to search criteria. Formatted according to the needs of people and present location until the concept of continuous change means that this study, spiritual, feel and sense the place has been transformed into an effort to.To the concept of location, sense of belonging to people trying to load, but also formatting, such as the figures are going to the road In the aesthetics of relationships, human relations, attempts were made to convert the art object. Understanding of space and figure sculpture abstract application process along with the historical data in this study as long as an individual was attempting to convert.