An action research on how to become a reflective teacher: Critical incidents from a Turkish primary school
Yansıtıcı öğretmen olmak üzerine bir eylem araştırması: Bir Türk ilköğretim okulundan kritik olaylar
  1. Tez No: 253444
  2. Yazar: AHU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı öğretim, Kritik olaylar, Kritik olan analizi, Öğrenci bakış açısı, Eylem araştırması, Reflective teaching, Critical incidents, Critical incident analysis, Students? perspective, Action research
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yansıtma (reflection) profesyonel gelişim için bir zorunluluktur ve her birimiz gerçekleştirdiğimiz her hareket üzerine yansıtma yapmamıza rağmen, yansıtmayı sistemli bir alışkanlığa dönüştürmek zor bir iştir. Yansıtıcı öğretim eğitim çevrelerinde son derece güncel bir konudur. Pedagojik yansıtma amacıyla kullanılan pek çok metod arasından, bu çalışma özellikle kritik olay analizi üzerinde yoğunlaşmıştır çünkü araştırmacı sınıfta yaşanan bazı olayların sınıf atmosferi üzerine etkisinin diğerlerine göre daha güçlü olduğu ve bu olayların daha ayrıntılı bir incelemeye alınması gerektiği kanaatindedir. Bu çalışmanın amacı öğrencilerin bakış açısından İngilizce yabancı dil sınıflarında ne olup bitiğini bulmak ve bu bakış açılarının öğretmeninkilerle uyuşup uyuşmadığını tespit etmektir. Bulgulara dayanarak, üretken ve öğrencilere daha çok hitap eden bir sınıf atmosferi yaratmak için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun veriler kritik olay anketi (KOA) ve öğretmen günlüğü aracılığıyla toplanmıştır. KOA öğrencilere derste olup bitenlere yönelik hisleri ve tutumları hakkında açık uçlu beş soru yönelten bir ankettir. Çalışmaya 12-15 yaş arası otuz, sekizinci sınıf öğrencisi katılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reflection is a must for professional development and although every single one of us reflects upon any action we take, it is a challenging task to turn reflection into a systematic habit. Reflective teaching is a hot issue in educational environments. Among many methodologies used for pedagogical reflection, this study focused on critical incident analysis because the researcher believes that some incidents have a more important effect on the atmosphere of the classroom than the others. And they deserve to be thought in detail. The aim of the study was to find out what was going on in the EFL classes from the perspective of students and whether these perspectives matched with the teacher?s. Depending on the findings, necessary adjustments were made to create a more productive and appealing classroom atmosphere to students. Critical incident questionnaire (CIQ) and teacher journal were used as tools to gather the needed data appropriate to the purpose of the study. CIQ is a questionnaire comprised of five open-ended questions directed to learners? about their feelings and attitudes towards what is happening in the lessons. Thirty, eighth grade students aged from 12 to 15 participated in the study.