İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin arkadaş ilişkileri ve cinsiyete göre öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi
An investigation of anger levels and anger expressions according to friend relationships and sex in eighth grade students
- Tez No: 253443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Tarzları, Ergenlik, Arkadaş ilişkileri, anger, anger expression, adolescence, friend relationship
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin arkadaş ilişkileri ve cinsiyete göre öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzları arasında farkın olup olmadığını incelemektir.Araştırmanın örneklemi yaşları 13-16 arasında değişen ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinden (n=494) oluşturulmuştur. Çalışmada öğrencilerin öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzlarını incelemek amacı ile ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ)? ve yine ergenlerin arkadaş ilişkilerini incelemek amacı ile ?Arkadaş İlişkileri Ölçeği (AİÖ)? kullanılmıştır.Her bir arkadaşlık ilişkileri alt ölçeğinden düşük, orta ve yüksek puan alan gruplar oluşturulduktan sonra öğrencilerin Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı alt ölçek puanlarına uygulanan 3 (düşük-orta-yüksek) X 2 (cinsiyet) ANOVA sonuçları, sürekli öfke puanları üzerinde güven ve kendini açma açısından cinsiyet temel etkisinin, bağlılık, kendini açma ve sadakat açısından grup temel etkisinin anlamlı düzeyde olduğu bulunmuştur. ANOVA sonuçları dışa yönelik öfke puanları açısından incelendiğinde, bağlılık ve sadakat temel etkisinin ve bağlılık ve cinsiyet ortak etkisinin anlamlı olduğu açığa çıkmıştır. Öğrencilerin içe yönelik öfkeleri ise, bağlılık, güven, kendini açma ve sadakat temel etkisine ve sadakat-cinsiyet ortak etkisine göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Sonuçlar öfke kontrol puanları açısından ele alındığında, bağlılık ve sadakat cinsiyet ve grup temel etkisinin ve sadakat cinsiyet ortak etkisinin anlamlı düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate whether there were any differences between anger levels and anger expressions according to subscale score of friend relationships scale and sex in the eighth grade students.The sampling of this study is consisted of eighth grade students who were between the ages of 13-16 (n=494). In the study, in order to investigate students? anger levels and anger expressions, ?State-Trait Anger Scale? (STAS) and to investigate adolescents? friend relationships, ?Friend Relationships Scale? were utilized.After composing groups that got low, middle, and high scores from each subscale of friend relationships, it was found that the results of the 3(low-middle-high)X2 (sex) ANOVA employed to the subscale scores of trait anger and anger expressions of students had significant basic effects of sex on confidence, and self disclosure, basic effects of group on loyalty, self-disclosure and obedience. When ANOVA?s results were analyzed, it was found that basic effects of loyalty and obedience and mutual effects of loyalty and sex were significant. However, students? anger-in differed according to basic effects of loyalty, confidence, self-disclosure and obedience, and mutual effects of obedience and sex. When results were analyzed in terms of anger control score, it was reported that basic effects of loyalty-obedience, sex-group and mutual effects of obedience-sex were significant level.