An investigation of integrating critical thinking skills into ELT pre-service teacher education programs
Eleştirel düşünme becerilerinin İngiliz dili öğretimi hizmet öncesi öğretmen eğitimi programına entegrasyonu üzerine bir araştırma
- Tez No: 450006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, hizmet öncesi öğretmen eğitimi, eylem araştırması, Critical thinking, pre-service teacher education, action research
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Okullarda alan konularının yanında üst düzey düşünme becerilerinin de öğretimi eğitimin uzun bir süredir üzerinde durduğu noktalardan biridir. Fakat eleştirel düşünme ve dil öğretimi arasındaki birbirini besleyen ilişkinin 21. yüzyıl iş hayatının gerektirdiği zorluklarla baş etme yetisine sahip etkili global vatandaşlar yetiştirmedeki önemli rolü son zamanlarda dile getirilmektedir. Dijital teknolojilerin çarpıcı şekilde hayatımıza yayılması farklı uluslardan insanlarla etkili iletişim kurma yetisinin yanında bir üst düzey düşünme becerisi olarak seçici ve akıllı bilgi edinmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, dil sınıflarında üst düzey düşünme kültürünün gelişimi dil eğitiminin önemli bir amacı haline gelmiştir. Diğer yandan bir üst düzey düşünme becerisi olarak eleştirel düşünmenin dil öğretimindeki önemi ve nasıl öğretileceğine dair dil öğretmenleri ve öğretmen adaylarının farkındalık düzeyi hala araştırılması gereken bir konudur. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, söz konusu çalışmanın iki ana amacı vardır: Birincisi İngilizce öğretmen adaylarının i) eleştirel düşünme ii) eleştirel düşünmenin dil eğitiminde kullanılması, ve iii) bu süeçte karşılaşılabilecek engeller hakkındaki algılarını ortaya koymak, ikincisi ise, Eleştirel Düşünme Tabanlı dil öğretimi üzerine bir eylem araştırması uygulaması sonunda adaylarda eleştirel düşünmenin tanımı, dil öğretimindeki kullanımı ve engeller konusundaki gelişimi gözlemlemektir. Algısal boyuta ek olarak, katılımcıların eylem araştırması uygulaması sürecinde aldıkları eğitimi kendi öğretim uygulamalarına ne kadar aktarabildikleri de incelenmiştir. Çalışmanın pratiğe dayalı bu özgün boyutu ilgili alan taraması için umut verici bulgular sunmaktadır. Buna bağlı olarak, 8 İngilizce öğretmen adayı ile pratiğe dayalı eylem araştırması deseninde gereçkleştirilen bu çalışma, konuyla ilgili 14 haftalık bir eylem araştırması planı uygulamasının adayların eleştirel düşünme ve dil öğretimindeki kullanımına dair algıları ve öğretme becerileri üzerindeki etkisini araştırmıştır. Veri toplama araçları olarak mülakatlar, eleştirel düşünme aktiviteleri, katılımcılar tarafından hazırlanan ders planları, video-kayda alınan derslerin gözlem formları ve katılımcıların öz-değerlendirme formları kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik ve konu analizini içeren nitel ve nicel veri analizi metodlarından faydalanılmıştır. Çalışma araştırma sorularıyla bağlantı olarak dikkat çeken sonuçlar sunmaktadır. Bunlardan ilki katılımcıların eleştirel düşünme kavramına dair algılarında gözle görülür bir gelişim olduğudur. Katılımcılar eylem planı uygulamasından önce eleştirel düşünmeye dair tereddütlü bir tavırla muğlak, yüzeysel ve kısıtlı tanımlar yaparken, uygulama sonunda özgüvenli bir şekilde çok daha kapsamlı tanımlar sunmuşlardır. Bu da konu hakkında bilişsel bir geçiş yaşadıklarını göstermektedir. Bir diğer önemli bulgu, katılımcıların eleştirel düşünmeyi dil öğretiminde nasıl kullanacakları hakkındaki farkındalık düzeylerine ilişkindir. Detaylı veri analizi katılımcıların çalışma sonunda konuya daha olumlu tutumla yaklaştıklarını ve eleştirel düşünmeyi dil sınıfında öğretmeye dair çeşitli fikirler geliştirebildiklerini ortaya koymuştur. Bir başka bulgu ise katılımcıların eleştirel düşünmeyi dil öğretiminde uygularken karşılaşılabilecek engeller konusunda eylem planı uygulamasından önce ve sonraki görüşlerinin ilgili alan yazınla paralel olduğudur. Burada göze çarpan fark ise katılımcıların çalışmanın ilk aşamasında eleştirel düşünmenin dil eğitiminde uygulanırken eğitim sistemi veya öğrencilerle ilgili dıştan gelen engelleri dile getirirken, son aşamada ön bilgi ve deneyim eksikliği gibi öğretmenlerle ilgili olan içsel engelleri de ifade etmiş olmalarıdır. Son göze çarpan bulgu ise katılımcıların mevcut içsel ve dıştan gelen engellere rağmen eylem planı uygulamasında öğrendikleri yöntem ve teknikleri makro öğretimlerine aktarabilmeleridir. Söz konusu çalışma İngilizce öğretmen adaylarının yeterli ve uygun yönlendirme eşliğinde eleştirel düşünmeyi dil öğretiminde başarılı bir şekilde kullanabileceklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The idea of teaching higher-order thinking skills in schools besides the subject matter has been around for the last decades in the field of education. However, the reciprocity between critical thinking and language learning and its paramount role in raising effective global citizens who can cope with the contemporary challenges of 21st century work arena is a recently acknowledged issue. The devastating spread of digital technologies in daily life makes the need to act selectively and wisely a must in gaining knowledge which is a vital component of higher-order thinking, accompanied by effective communication skills with people from other nations. Therefore, the development of a culture of higher-order thinking in language classrooms has become an important goal of language education. Nonetheless, the awareness of language teachers and pre-service language teachers regarding the prominence of critical thinking – a higher-order thinking skill - in language teaching, and the ways they could merge critical thinking with their teaching remain to be scarcely researched. Derived from this necessity, the aim of this study was two-fold: first, to explore pre-service English teachers' perceptions on i) critical thinking, ii) how to integrate critical thinking into language education, and iii) the challenges that could be faced during this process; secondly, to determine whether there was a development in their perceptions towards critical thinking, how to integrate it into language teaching and the real-context challenges after an action plan implementation on CT-based language instruction. Besides the perceptual dimension, to what extent the pre-service teachers could transfer the knowledge they gained from the training intervention into practice was also examined. This practical side of the study represented the unique dimension that could offer promising implications for the related literature. As such, the study comprising of a practical action research design investigated the impact of a 14 week action plan implementation on 8 pre-service English teachers' awareness and teaching skills regarding the integration of critical thinking into language teaching. Data collection involved the use of semi-structured interviews, CT-tasks, lesson plans, observation forms of the video-recorded macro teachings, and self-reflection journals of the participants. Both quantitative analysis in the form of descriptive statistics and qualitative analysis in the form of content analysis were performed to scrutinize the results. The study revealed outstanding findings in relation to the research questions. First of all, a perceptual improvement on the part of the participants in connection with the concept of critical thinking was obviously observed. Before the action plan implementation, the participants offered vague, superficial or limited definitions of critical thinking, which showed their hesitance about the meaning of critical thinking, whereas their explanations at the end of the study were much more comprehensive and self-confident indicating a cognitive shift about the term. Another important finding was about their awareness on how to integrate critical thinking into language teaching. The in-depth analysis of the data demonstrated that they had a more positive attitude with plenty of ideas on the techniques and the activities to be employed for fostering critical thinking in a language classroom at the end of the study. The challenges of teaching critical thinking in language classrooms mentioned by the participants both before and after the implementation period were in line with the related literature. The salient difference was that they had a tendency to blame the external factors, such as the education system or the students in the pre-stage, but they also articulated the teacher related internal constraints, such as lack of background information and experience on infusing critical thinking into language teaching in the post-stage. Finally, the participants were remarkably able to transfer the procedures and the techniques they were exposed to during the action plan implementation period into their macro teachings despite the external and internal obstacles. This indicated that pre-service English teachers could successfully integrate critical thinking into language teaching so long as they were given sufficient and appropriate guidance.