Figüratif heykel sanatında insan bedeninin kurgusal dönüşümünün kişisel yaklaşımlar üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of human body?s fictional evolution in the art of figurative art of sculptor through personal approach
- Tez No: 253464
- Danışmanlar: DOÇ. BİRNUR ERALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Nesne, Nesnelleştirme, Beden, Figür, Üretim, Değişim, Object, To objectif, Body, Figure, Production, Change
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanın kendi bedenini bir imge olarak kullanması sanatın varolmasıyla başlar ve geniş tarihsel süreç içinde önemini koruyarak günümüze kadar gelir. Bir nesne olarak insan bedeni, sınırsız biçimleme olanak ve olasılıklarıyla heykel sanatçısının bedene ve bağlı olduğu sanat alanına ilişkin özgün görüş ve düşüncelerini dile getirebileceği bir alan haline gelmiştir.Heykel sanatçısı çağlar boyunca yaşama etkin müdahalesini gerçekleştirmek için nesnel gerçeklikteki çeşitli nesneler arasından yine kendi bedenini seçmiştir. Çünkü beden sınırsız biçimleme olanaklarının yanında insanın karmaşık düşünsel dünyasının da en önemli anlatım aracı olmuştur. İnsan bedeninin estetik varlık, inançsal simge ve üretildiği dönemin egemen kavramlarının temsil nesnesi olarak dönüşümü gibi nedenler figürü anlatımda ve biçimlemede heykel sanatçısı açısından vazgeçilemez kılmıştır.Heykel sanatında figür insanın evrimine paralel bir değişim geçirmiş ve bu süreçte, hayatı anlama, algılama, değiştirme yeni dengeler oluşturma çabası aracılığıyla yeni beden kavrayışlarında, yeni benlik tanımlamalarında çok çeşitli gerçeklik modellerinin benimsenmesini ve tartışılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Human body; being used as an image has begun since existing of art and it comes with its importance through a broad historical process until now. As an object with its limitless shaping possibilities and probabilities, human body is being an area in which sculptor can express his/her original sights and ideas.Sculptor changes his/her own body among various objects in terms of objective reality in order to actively interfere the life over ages. Because, in addition to its limitless shaping possibilities the body is the most important means of expression of complex and intellectual world, as well. Reosons such as human body being an aesthetic entity, religous symbol and its evolution as a representative object of dominant concept of the time it was produced make the figure indispensable for the sculptor in terms of expression and shaping.In the art of sculptor the figure undergoes changes paralel with evolution of human being and in this process it makes it possible to discuss and consider very various models of reality in new body conception and new self-definitions by means of effort for understanding, perception, changing the life and making up new balances.