İlköğretim okulu I. kademe öğrenci velilerinin okul ve çocuklarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of information levels of parents of students in the first level of primary school related to school and their children
  1. Tez No: 253465
  2. Yazar: HÜLYA ŞAH TABAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Okul, Okul-Aile İşbirliği, Velilerin Bilgi Düzeyleri, Velilerin Bilgi Edinme Yolları, Family, School, School-Family Cooperation, Information Levels of Parents, Parents? Ways of Obtaining Information
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim okulu birinci kademede öğrencisi bulunan bir velinin, okula ve çocuğuna ilişkin neleri bildiğini ve bu bilgileri hangi kaynaklardan elde ettiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama modelinde yapılmış ve araştırmanının evrenini Adana İli merkez ilçelerinde bulunan ilköğretim okulu birinci kademe öğrencilerinin velileri oluşturmuştur.Verilerin analizindeki istatistiksel işlemler için SPSS WIN 17.0 paket programı kullanılmıştır. Velilerin her soruya verdikleri cevaplar incelenerek, frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları hesaplanmış, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farkın olup olmadığını belirlemek için t testi yapılmıştır. Ekonomik durum değişkeninde anlamlı faklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (Anova) yapılırken, eğitim durumu değişkenine göre anlamlı faklılık olup olmadığının tespiti Kruskall Wallis Testi ile yapılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre velilerin büyük bir çoğunluğu okul ve çocuklarına ilişkin yeterli bilgiye sahiptir. Velilerin cinsiyetlerine göre bilgi düzeyleri arasında anlamlı farklılık dikkat çekmezken, sosyo-ekonomik düzeyleri ve eğitim düzeyleri değişkenleri açısından farklılıklar vardır. Veliler en çok öğretmenlerden, veli toplantılarından ve çocuklarından okulla ilgili bilgileri edinmektedirler. Radyo, gazete ve kitap en az kullanılan bilgi edinme kaynaklarıdır.
Özet (Çeviri)
By this research, it has been aimed to present what a parent,with a student in the first level of primary school, knows and from which sources s/he obtains this information. The research has been done in survey model and parents of students in the first grade of primary school existing in the central districts of Adana city have constituted the universe of the research.Package software SPSS WIN 17.0 has been used for the statistical accounts in data analysis. The responds of parents to each question having been scrutinized, frequency and percentage ranges have been accounted, t-test has been conducted in order to determine whether there is a meaningful difference from the point of gender variable. Whereas an one-way variance analysis (Anova) has been done in order to determine whether or not there is a meaningful difference in economical status variable, the determination of whether there is a meaningful difference or not according to educational status has been done by Kruskall Wallis Test. In the interpretation of the results .05 meaningfulness level has been considered.According to the findings acquired as a result of the research,a vast majority of parents have the sufficient information about school and their children. While a meaningful difference among the information levels of parents according to genders of them does not draw attention, there are differences from the point of socio-economic and educational status variables. Parents mostly have information about the school from teachers, parents? meeting and their children. Radio, newspaper and book are the least used information obtaining sources.