Kriz dönemlerinde odaklanma stratejileri ve odaklanma türlerinin işletme performansına etkisi: Adana KOBİ'leri üzerinde bir inceleme
The effect of focusing strategies and focussing types on the performance of business in crisis periods: An analysis about Adana SMESs
  1. Tez No: 253475
  2. Yazar: MURAT BİRKAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Kriz, Strateji, Ekonomi, Performans, Verimlilik, İstatistik, SME, Crisis, Strategy, Economy, Performance, Efficiency, Statistics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Her geçen gün artan talep ve dünya ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeni ile birçok işletme büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bunların ilk sırasını ekonomik sorun ile istihdam sorunu almaktadır. Tükenen doğal kaynaklar, artan taleplere cevap veremez bir hale gelmiştir. KOBİ, kurumların yapısı ve süreç dinamikleri, krizin nasıl ele alındığı, hatta çalışanların krizle nasıl başa çıktıkları, kriz dönemlerinde hangi önlemleri aldıkları, kriz ve ekonomik bunalım dönemlerinde işletmelerin uyguladığı stratejilerin neler olduğu, işleyiş açısından çok büyük önem arz etmektedir. İşletmelerin ekonomik süreçde uyguladıkları politika, üretim politikası, performans, kalite ve süreklilik, işletmecilik açısından çok önemlidir. Sistemli ve programlı çalışan işletmeler, kriz dönemlerini kendi açılarından ya çok az bir zarar ya da işletmenin işleyişini olumsuz olarak etkilemeyecek şekilde atlabilmektedirler. Sistem ve programdan uzak olan, doğabilecek her türlü kriz ortamında ayakta kalma olanaklarına sahip olmayan işletmeler ise devamlılık yetilerini kaybetmektedirler. Özellikle Türkiye ve Dünya ülkelerindeki KOBİ düzeyinde bulunan işletmelerin aile şirketi olması nedeni ile ekonomik krizin etkileri hem firma hem de aile içinde dönüşü olmayan onarılmaz tahribatlara yol açmaktadır.Bu çalışmanın temel amacı , Adana'da KOBİ'lerin kriz dönemlerinde herhangi bir odaklanma stratejisi izleyip izlemediğini ele almakla birlikte; eğer izlenen bir odaklanma türü veya türleri var ise, bu odaklanma türlerinin işletme performansına etkisini ölçmektir.Çalışma evrenini Adana bölgesindeki KOBİ ölçeğindeki işletmeler oluşturmaktadır. Bölge ticaret ve sanayi odalarında, KOSGEB'den elde edilecek işletmelerin yöneticilerine Miller, Beser ve Diğ (2002) tarafından geliştirilen anket elden ulaştırılıp, yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır.Çalışmanın sonunda KOBİ'lerin kriz ve ekonomik sorunların yaşandığı dönemlerde izlediği yollar ve stratejilere yönelik bilgiler elde edilerek istatistik SPSS-13 analiz yöntemi ve Monava, Korelasyon, Anova testleri uygulanarak olumsuzlukların tespiti yapılmıştır. Araştırma sonuçlarında, KOBİ yöneticilerinin yaşadıkları şehirdeki krizin etkisi, kriz öncesinde işletmenin faaliyet gösterdiği sektörün durumunu etkilemediği görülmüştür. Krizden çıkış için aldıkları tedbirler ve odaklanma tercihleri, işletmelerin başarısını ve kriz öncesinde işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörün durumunu etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Many businesses have great difficulties because of the increasing demand every passing day and economical problems which the world countries face. Economical problem and employment issue take place on the top. Depleted natural resources can not reply the increasing demands.The structure and process dynamics of SMEs and institutes have great importance in operational terms about how the crisis was handled, how the employees could cope with it, which precautions they took in crisis periods and which strategies businesses implemented in economic crisis times. The policy which the businesses implement in economical process, production policy, performance, quality and continuity are highly important in terms of business administration. Businesses working systematically can get over the crisis periods with little loss or by not being affected negatively in terms of operation of business. Businesses far from the system and program and not having the necessary opportunities to survive in any crisis lose their continuity processes. Especially because the businesses in SME level in Turkey and world countries are family companies, the effects of economic crisis brings irremeable harm to both company and family.This study deals with whether SMEs in Adana follow any focusing strategy in crisis periods; besides if there is any focusing type or types followed, it aims to measure the effects of these focusing types on business performance.Businesses in the scale of SMEs in Adana constitute target population. The survey developed by Miller, Beser and Diğ (2002) was delivered to managers of businesses which will be gained from KOSGEB in regional chambers of commerce and industry by hand and it was implemented by talking face to face.At the end of the study, problems will be determined by being implemented statistical SPSS-13 analysis method and Monava, Corelation, Anova tests and by gaining information about the strategies and solutions which the SMEs followed during the economic crisis periods. According to the results of study, it was observed that the effect of crisis in the city where the managers of SME live didn?t effect the situation of the sector in which the businesses operated before the crisis. It is seen that their measures and focusing strategies for getting over the crisis affect the success of the businesses and the situation of the sector in which businesses operated before the crisis.