Revisiting the canon: Evolution of evil in American Gothic short fiction
Edebi geleneğin yeniden değerlendirilmesi: Amerikan Gotik kısa öykülerinde kötülüğün evrimi
  1. Tez No: 253501
  2. Yazar: SEVİL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Gotiği, Amerikan Gotik Kısa Kurgusu, Psikoanaliz, Charlotte Perkins Gilman, Nathaniel Hawthorne, Gothic Literature, American Gothic Short Fiction, Psychoanalysis, Charlotte Perkins Gilman, Nathaniel Hawthorne
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Edebiyat, başlangıcından itibaren, insanın karmaşık doğasını resmetmeyi amaçlamıştır. Buna ek olarak, kendi zamanını ve bu zamanı şekillendiren değer ve inançları eleştirmek de edebiyatın temel amaçlarından biridir. Özellikle 17. yüzyıldan itibaren insanın modernleşmesi ile birlikte bu amaçlar daha da ivme kazanmıştır. İlerleme arzusu ve akılcılığın populerliği, akılcı düşüncenin zıttı olan dinin katılığı ile birleştiğinde gotiğin bir edebi akım olarak doğuşu için gerekli ortam olgunlaşmıştır. Bu bağlamda, gotik edebiyat, doğuşundan itibaren yarattığı tuhaf ve eksterm duygularla, yazıldığı döneme ait gerilimlerle beraber tarihin ve insan doğasının nispeten karanlık yönlerini ortaya çıkarmaya hizmet etmektedir. Amerikan gotik kurgusu Amerikan yazarlarının ülkelerinin siyasi veya kültürel ortamına alternatif bir yorum sunmasını sağlar. Bu edebi tür aynı zamanda yazarların insan ruhunun karanlık ve gizlenmiş kısımlarına ulaşarak bunları okuyucusuna yansıtmasına imkan verir. Bu yazarlar bazı evrensel elementlere ek olarak kendi kültürlerine has elementleri de kullanarak kabusvari bir Amerikan deneyimini aktarırlar. Bu yazarlar kurgularında geleneksel olay örgüleri ve algılamanın ötesinde başka bir gerçeklik sunarlar ve kötülüğe, doğru ve yanlışa, insana ve dünyaya dair huşu uyandıran ve acaip imgeler, şüphe ve korkuyla süslenmiş hikayeler anlatırlar. Farklı konulara aynı yaklaşımı gösterme eğilimleri sebebi ile seçtiğim Gilman ve Hawthorne ise bizlere, hem kendi doğuştan gelen karmaşık ruhsal yapısı hem de insan psikolojisi ve davranışları üzerinde büyük etkisi olan zamanın toplumsal yapısı tarafından deneyimleri şekillenen çaresiz bireyin hikayesini etkileyici bir biçimde anlatır.
Özet (Çeviri)
Literature, since its beginning, has aimed to portray man?s complex nature. In addition to this, criticising its own era and the values and beliefs that shaped that era is one of the main motives of literature. Especially, since 17th century, along with ?modernization? of man, these motives have gained acceleration. When the popularity of desire for progress and rationalism have merged with the dogmatic religion, which normally stands at the opposite of rational thinking, the necessary ground for the birth of gothic as a literary genre has become mature. In this respect, Gothic literature since its birth, have served to reveal comparatively darker aspects of history and human nature along with the tensions of the era it has been written through the bizarre and extreme emotions it creates. American Gothic fiction enables American writers to present an alternative criticism of their culture and history. This literary genre also allows them to reach and reflect dark and hidden parts of human psyche to its readers at the same time. These writers convey a nightmarish American experience through using the elements unique to their own culture in addition to some universal elements. These writers present another reality beyond the traditional plot and perceptions and tell stories about evil, good and bad, virtue, humankind and world embellished with awesome and eerie images, suspense and terror in their fiction. Gilman and Hawthorne, whom I have chosen for their tendency to different subjects with a similar approach, tell us the story of a desperate individual, whose experience is shaped by his/her complex inborn psychology as well as the social construction of the era which also has a great influence on human psychology and behaviours, in a fascinating way.