Revisiting strategic culture of Pakistan in the changing South Asian security dynamics
Değişen Güney Asya güvenlik dinamiklerinde Pakistan'ın stratejik kültürünün yeniden incelenmesi
  1. Tez No: 822727
  2. Yazar: SHAMSA KHALIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan, Stratejik Kültür, Güney Asya, Yükselen Güvenlik Tehditleri, Stratejik Çevre, Pakistan, Strategic Culture, South Asia, Emerging Security Threats, Strategic Environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Araştırmanın temel noktası, devlet merkezli ve askeri odaklı bir paradigmadan insan merkezli bir güvenlik paradigmasına geçiş yaparak değişen Güney Asya güvenlik dinamikleri bağlamında Pakistan'ın stratejik kültürünü incelemektedir. Bu çalışma, ortaya çıkışı, gelişimi ve uyarlanabilirliği konusunda kapsamlı bir kavrayıştan yoksun olan Pakistan'ın Stratejik Kültürü hakkında mevcut literatürde var olan önemli bir boşluğu ele almaktadır. Mevcut literatür, kapsayıcılığın ve pragmatizmin önemini göz ardı ederek ağırlıklı olarak tarihsel perspektiflere odaklanmaktadır. Bu çalışma ise, geleneksel olmayan tehditlerin yeterince ele alınmadığı takdirde geleneksel çatışmalara dönüşebileceğini ve bunun da Pakistan'ın stratejik kültürünü incelemek için kapsamlı ve işbirlikçi bir güvenlik perspektifi gerektirdiğini öne sürmektedir. Çalışmada, Pakistan'ın stratejik kültürünü yeniden değerlendirme ve mevcut literatüre orijinal bir katkı yapmak adına bir vaka çalışması yaklaşımı kullanılan nitel araştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Pakistan'ın stratejik kültürünün bilişsel, çevresel ve ilişkisel yönlerini araştıran kavramsal bir analiz çerçevesi sunulmaktadır. Bu kapsamda, Pakistan'ın ortaya çıkan güvenlik tehditlerine uyum sağlama ihtiyacına ışık tutmakta ve kapsamlı, uyarlanabilir ve kapsayıcı bir stratejik kültüre doğru bir geçiş önermektedir. Sürekli öğrenmeyi, kanıta dayalı karar vermeyi ve ulusal fikir birliğini vurgulayan bu yeni stratejik kültür, Pakistan'ın ulusal çıkarlarını koruyup bölgesel istikrar ve küresel yönetişime katkıda bulunurken ortaya çıkan zorlukları etkili bir şekilde ele almasını sağlayacaktır. Bu çalışma, Jack Snyder ve Snerberg'in stratejik kültür anlayışından yararlanarak Pakistan'ın stratejik kültürünün askeri kültür olduğuna dair Batılı anlayışa meydan okumaktadır. Onların anlayışına göre, Pakistan'ın askeri kültürü ülkenin stratejik kültürünün bir alt kültürüdür ve Pakistan stratejik kültürünün diğer alt kültürlerinden yalnızca statüko geri dönene kadar stratejik ortamdaki olağanüstü durumla başa çıkmak adına ilgili rolü üstlenmiştir. Pakistan durumunda ise statüko asla geri dönmemiştir. Bu noktada çalışma, Pakistan'ın askeri kültürünün mevcut gerçekliğe uyum sağladığını ve kapsayıcı stratejik kültürü güçlendirmek için diğer alt kültürlerle bir arada var olduğunu öngörmektedir. Araştırma, kültürlerin bu etkileşimini ele alarak Pakistan'ın stratejik davranışına dair değerli içgörüler sunmakta ve gelişen stratejik kültürünün daha derin bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The underlying research study examines the strategic culture of Pakistan in the context of changing South Asian security dynamics, shifting from a state-centric and military-oriented paradigm to a people-centric security paradigm. This research study addresses a critical gap in the existing literature on Pakistan's Strategic Culture, which lacks a comprehensive understanding of its emergence, evolution, and adaptability. The current literature predominantly focuses on historical perspectives, neglecting the importance of inclusivity and pragmatism. This study contends that non-traditional threats can escalate into traditional conflicts if not adequately addressed, necessitating a comprehensive and cooperative security perspective to examine Pakistan's strategic culture. To fill this gap, this research employs qualitative research methods using a case study approach to revisit Pakistan's strategic culture and make an original contribution to the existing literature. It introduces a conceptual framework of analysis that explores the cognitive, environmental, and relational aspects of Pakistan's strategic culture. By doing so, it sheds light on the need for Pakistan to adapt to emerging security threats and proposes a shift towards a comprehensive, adaptable, and inclusive strategic culture. Emphasizing continuous learning, evidence-based decision-making, and national consensus, this revised strategic culture will enable Pakistan to effectively address emerging challenges while safeguarding its national interests and contributing to regional stability and global governance. This study challenges the Western notion of Pakistan's strategic culture as military culture by drawing upon Jack Snyder's and Snerberg's conception of strategic culture entailing Pakistan's military culture is a subculture of Pakistan strategic culture and only took up the pertinent role from other subcultures of Pakistan strategic culture to only deal with the extraordinary situation in the strategic environment until the status quo returns which in case of Pakistan never returned. The study anticipates that Pakistan's military culture adapts to existing reality and coexists with other subcultures to strengthen the overarching strategic culture. By addressing this interplay of cultures, the research provides valuable insights into Pakistan's strategic behavior and fosters a deeper understanding of its evolving strategic culture.