Caryl Churchill'in Top Girls ve Fen adlı oyunlarında feminist söylem
Feminist discourse in Caryl Churchill's Top Girls and Fen
  1. Tez No: 253582
  2. Yazar: RANA BİÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Caryl Churchill, feminizm, feminist tiyatro, Top Girls, Fen, Caryl Churchill, feminism, feminist theatre, Top Girls, Fen
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Caryl Churchill savaş sonrası İngiliz tiyatrosunun en önemli, yaratıcı ve oyunları yaygın olarak sahnelenen kadın yazarlarından biridir. Düşünsel altyapıyla zenginleştirilmiş yenilikçi yazım biçemiyle kaleme aldığı oyunları yirminci yüzyılın son çeyreğinin sorunlarını ele alır. Yazar tiyatronun dünyayı olduğu gibi yansıtmak ve gerçekleri söylemek gibi bir toplumsal yükümlülüğü olduğunu vurgular. Yapıtlarında erkek egemen kültürü, kadının nesneleştirilmesini, cinsiyet olgusunu ve onların eril ekonominin bir değişim aracı yapılmalarını şiddetli biçimde eleştirir. Bu eleştiriyi yaparken ilgisini materyalizm ve cinsiyet üzerine konumlandırır.Bu çalışmanın amacı Caryl Churchill'in Top Girls ve Fen adlı oyunlarında feminist söylemin nasıl kullanıldığını incelemektir.Giriş bölümünde tarihin farklı dönemlerinde değişik düşünürler tarafından yorumlanan feminizmin tanımı ve tarihsel gelişimi ele alınarak Caryl Churchill'in yazarlık kariyerine yer verilmektedir. Churchill'in feminist söylemini inceleyebilmek amacıyla, tezin, baskıcı toplumsal sisteme eleştirel yaklaşım başlıklı birinci bölümünde liberal feminizmin çöküşü değerlendirilmektedir. Çalışmanın, toplumsal baskının içselleştirilmesi başlıklı ikinci bölümünde kapitalist sistem ve bu sistemin kadın işçiler üzerindeki etkisi ele alınmaktadır.Çalışmanın sonuç bölümünde, inceleme boyunca ele alınan konuyla ilgili genel bir değerlendirme sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Caryl Churchill is one of the most important, creative and widely performed women writers in post-war British drama, and because of her innovative ways of writing enriched with her philosophical background her plays explore the main issues of the late twentieth century drama. She maintains that drama has a social duty to depict the world as it is, and to tell the truth about it. Churchill, in her plays, severely criticizes the male dominant culture, the objectification of women, the issue of gender, and women as objects of exchange within a masculine economy. In doing so, she situates her concerns in the area of materialism and gender.The aim of this study is to examine the use of feminist discourse in Caryl Churchill?s Top Girls and Fen.Introductory chapter is concerned with the definition and historical development of feminism as it has been interpreted by different philosophers in different times, and various phases of Churchill?s career. In order to analyze her feminist discourse chapter one of the dissertation, entitled a critic of the oppressive social system, works on the failure of liberal feminism. The second chapter, entitled the acceptance of the social oppression, deals with the capitalist structure and its effects on women laborers.Conclusion gives a general evaluation of the main issue raised throughout the research.