Basında Türk-Sovyet ilişkileri (1925 - 1945)
Relatiaons between Turkey and Soviet Russia on press
- Tez No: 253584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT ORAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sovyet Rusya, İkinci Dünya Savaşı, İngiltere, Fransa, Turkey, Soviet Russia, World War II, Britain, France
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı 1925-1945 yılları arasında Türkiye ile Sovyetler Birliğiarasında meydana gelen ilişkileri gazete makalelerine yansıdığı biçimde incelemektir.Genel olarak konu birçok yönden irdelenmeye çalışılmış, konuyla ilgili kavramlarışığında değerlendirilmiştir.Bu incelememiz üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk-Sovyetilişkilerinde dostluğun ön planda olduğu 1925-1937 yılları arasında Türkiye veSovyetler Birliği arasında imzalanmış olan antlaşmalar incelenmiş ve bu dönemdeTürkiye'nin katılmış olduğu Milletler Cemiyeti, Balkan Antantı ile Sadabat Paktı'nınTürk-Sovyet ilişkilerine etkileri anlatılmıştır.İkinci bölümde, değişen koşullar nedeniyle Türkiye ve Sovyetler Birliği'nindiğer ülkelerle imzalamış oldukları antlaşmaların Türk-Sovyet ilişkilerine etkilerianlatılmıştır. Alman-Sovyet Saldırmazlık Antlaşması'nın; Türkiye, Fransa ve İngiltereÜçlü İttifak Antlaşması'nın ve Türk-Alman Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşması'nınTürk-Sovyet ilişkileri üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde, Almanya'nın başını çektiği Mihver devletleri ile İngiltere,ABD, SSCB ve Fransa'nın oluşturduğu Müttefik devletlerin Türkiye'yi kendi saflarındasavaşa çekme çabaları ve bu şartlar altında Türk Dış Politikası anlatılmıştır.Sonuç bölümünde, 1925-1945 yılları arasını kapsayan süreçte, Türk-Sovyetilişkilerinde dostluğun ön planda olduğu dönemlerde dahi coğrafi şartlardan, II. DünyaHarbi'nden, ideolojik farklılıklardan, milli menfaatlerden ve daha birçok nedendenkaynaklanan meselelerin Türk-Sovyet ilişkilerine olan etkileri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the relations between Turkey and SovietRussia in years between 1925 and 1945 by utilizing press articles. Generally the subjectis tried to discuss in many courses and it is appreciated under the enlightenment ofmeanings related to subject.This study consists of three main parts. In the first part, Treatys signed betweenTurkey and Soviet Russia in years between 1925 and 1937 when friendship is privegedon relations between Turkey and Soviet Russia are studied and effects of League ofNations, Entente of Balkan and Covenant of Sadabat in which Turkey took part onrelations between Turkey and Soviet Russia are explained.In the second part, effects of treatys which Turkey and Soviet Russia signed withother countries because of changing circumstances on relations between Turkey andSoviet Russia are studied. The effects of Soviet Russia-Germany Nonaggression Treaty,Turkey-England-France Treaty of Alliance, Turkey-Germany Nonaggression andFriendship treaty on relations between Turkey and Soviet Russia are tried to explain.In the third part, tries of The Axis Countries led by Germany and AlliedCountries consist of England, USA, Soviet Russia and France to make Turkey join theWorld War II and Turkish Foreign Policy under this circumstances are discussed.In the conclusion part, In the process includes years between 1925 and 1945, Inspite of the periods when friendship is priveged on relations between Turkey and SovietRussia; Turkey and Soviet Russia had Problems result from geographical conditions,World War II, ideological rifts, national interests and many reasons with each other.This subject is explain