1855 Kars zaferi
1855 Kars victory
- Tez No: 253596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1853?1856 Osmanlı-Rus Harbi, Kars Cephesi Kars Zaferi, Paris Antlaşması, 1853?1856 Battle of Ottoman-Russia (Crimean War), Siege of Kars and Treaty of Paris
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Rusya, sıcak denizlere inerek batı ile yarışabilecek güce ulaşmasının yolunun Osmanlı topraklarından geçtiğini biliyordu. Bu nedenle de 17. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti ile sürekli bir mücadeleye girişmiştir. İlk zamanlarda Osmanlıların üstünlüğü ile neticelenen harpler, 18. yüzyıldan İtibaren Rusya'nın lehine dönmüş, Osmanlı önemli toprak kayıplarına uğramaya başlamıştır.1853- 1856 yıllarında yaşanan Osmanlı-Rus harbi, Osmanlı devletinin her alanda sıkıntı içerisinde bulunduğu bir dönemde meydana gelmiştir. Kırım Harbi olarak tarihe geçen bu savaşta tüm sıkıntılara rağmen Ruslara karşı önemli başarılar elde edilmiştir. Bu başarılardan biri de Kars cephesinde 1855 yılında Ruslara karşı kazanılan zaferdi. Bundan hareketle çalışmamızda 1855 Kars zaferi öncesinde yapılan hazırlıklar, zaferin kazanılması ve zafer sonrasında gelişen olaylar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Russia knew that the way to get power to compete with the west is having warm seas, that is passing through the Ottoman land. Therefore, after the 17th century Russia had constant straggle with Ottoman. At first the Ottoman was süperior but after 18 th century the war was turn into favor of Russia. Ottoman has started to significant loss of land.The war between Ottoman and Russia in 1853-1856 had accured at a time Ottoman Empire had problem in all areas. İn that war with is called CrimeanWar in the history, Ottoman despite all the difficulties had been achieved important successes against Russian. One of these success that is a victory against Russia had won at Siege of Kars in 1855. In our study we will be evaluated preporations which was made before the victory against russian troops in 1855, war time and events after the victory.