Geri Dön

Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde sığırlarda Babesia ve Theileria türlerinin yayılışının moleküler yöntemler ile araştırılması

Molecular investigation of Babesia and Theileria species in cattle in Kars, Ardahan, and Iğdır provinces

  1. Tez No: 820696
  2. Yazar: REŞAT TAZEGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZATİ VATANSEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 133

Özet

Bu çalışma, Kars, Ardahan ve Iğdır illerindeki sığırlarda moleküler yöntemle ile Babesia ve Theileria türlerinin yayılışını araştırmak için yapılmıştır. Toplam 810 sığırdan alınan kan örnekleri, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)'nu takiben Reverse Line Blotting (RLB) teknikleri ile incelenmiştir. PZR ile elde edilen ürünlerin agaroz jelde yürütülmesi sonucu, örneklerin %21,6 (175/810)'sında pozitif olarak değerlendirilen bantlar gözlenmiştir. İllere göre bu oran; Ardahan'da %4,81 (13/270), Iğdır'da %40 (72/180) ve Kars'ta %25 (90/360) olmuştur. Elde edilen PZR ürünlerinin RLB yöntemi ile incelenmesi sonucunda, Ardahan örneklerinin %1,11 (3/270)'nin Babesia major, %0,37 (1/270)'nin Babesia occultans, %0,37 (1/270)'sinin Theileria annulata ve %11,86 (32/270)'inin Theileria orientalis; Iğdır örneklerinin %37,78 (68/180)'inin T. annulata ve %10 (18/180)'ünün T. orientalis; Kars örneklerinin ise %0,55 (2/360)'inin B. major, %2,5 (9/360)'inin T. annulata ve %56,39 (203/360)'unun T. orientalis probları ile hibridizasyon verdiği gözlenmiştir. Iğdır ve Kars'ta 9'ar örnek T. annulata ve T. orientalis probları ile miks reaksiyon verirken, Ardahan'da bir B. major ve T. orientalis miks hibridizasyonu tespit edilmiştir. RLB testi ile genel problara bağlanıp özgün problara bağlanmayan örnekler yaklaşık 1600 bp'lik amplikon üreten konvansiyonel PZR ile incelenmiş ve bunların 6'sı jel elektroforezde bant vermiştir. Bu 6 örnek sekanslanmış ve bunlardan birinin B. occultans (Ardahan), ikisinin T. orientalis (Ardahan, Iğdır) ve üçünün T. annulata (Iğdır) olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, Kars, Ardahan ve Iğdır illerindeki sığırlarda Babesia ve Theileria türlerinin yayılışının moleküler yöntemlerle (PZR-RLB) incelendiği bu ilk çalışmada B. major, B. occultans, T. annulata ve T. orientalis türleri tespit edilmiş olup, Kars ilinde T. orientalis, Iğdır ilinde ise T. annulata'nın daha yaygın olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma, Kars, Ardahan ve Iğdır illerindeki sığırlarda Babesia ve Theileria türlerinin moleküler yöntemlerle incelenerek bölgedeki hayvan sağlığı ve hastalık kontrolü için epidemiyolojik veriler sunmaktadır. Çalışmada kullanılan RLB testi, Theileria ve Babesia türlerinin eşzamanlı tespiti için tek bir PZR reaksiyonunu içeren son derece pratik bir yöntemdir ve aynı zamanda hayvan tarama maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilmektedir. Ancak, bu testin tür tayininde kısmen yetersiz olduğu gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In this study, molecular methods were used to investigate the distribution of Babesia and Theileria species in cattle in Kars, Ardahan and Iğdır provinces. Blood samples from a total of 810 cattle were analyzed by Polymerase Chain Reaction (PCR) followed by Reverse Line Blotting (RLB) techniques. As a result of running the PCR products on agarose gel, 21.6% (175/810) of the samples showed positive bands. According to provinces, this rate was 4.81% (13/270) in Ardahan, 40% (72/180) in Iğdır and 25% (90/360) in Kars. As a result of the analysis of the PCR products by Reverse Line Blot hybridization method, 1.11% (3/270) of Ardahan samples were identified as Babesia major, 0.37% (1/270) as Babesia occultans, 0.37% (1/270) as Theileria annulata and 11.86% (32/270) as Theileria orientalis. It was observed that 37.78% (68/180) of Igdir samples gave hybridization with T. annulata and 10% (18/180) with T. orientalis; 0.55% (2/360) of Kars samples gave hybridization with B. major, 2.5% (9/360) with T. annulata and 56.39% (203/360) with T. orientalis probes. In Iğdır and Kars, 9 samples each gave mixed reaction with T. annulata and T. orientalis probes, while 1 mixed hybridization of B. major and T. orientalis was detected in Ardahan. Approximately 1600-bp amplicons generated by conventional PCR, which did not connect to general probes but rather specific probes, were examined using the RLB test. Out of these, 6 samples exhibited bands on gel electrophoresis. These 6 samples were sequenced, and it was determined that one of them belonged to B. occultans (Ardahan), two to T. orientalis (Ardahan, Iğdır), and three to T. annulata (Iğdır). In conclusion, in this first study in which the distribution of Babesia and Theileria species in cattle in Kars, Ardahan and Iğdır provinces were investigated by molecular methods (PCR-RLB), B. major, B. occultans, T. annulata and T. orientalis species were detected and it was observed that T. orientalis was more common in Kars province and T. annulataThis study provides epidemiological data for animal health and disease control in the region by investigating Babesia and Theileria species in cattle in Kars, Ardahan and Iğdır provinces by molecular methods. The RLB test used in the study is a highly practical method involving a single PCR reaction for the simultaneous detection of Theileria and Babesia species and can significantly reduce animal screening costs. However, it was observed that this test was partially inadequate for species identification.

Benzer Tezler

  1. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde koyun ve sığırlarda kistik echinococcosisin moleküler karakterizasyonu

    Molekular characterisation of cystic echinococcosis in sheep and cattle in the Northeastern Anatolia Region in Turkey

    CUMA SALTAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    ParazitolojiKafkas Üniversitesi

    Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GENCAY TAŞKIN TAŞÇI

  2. Sığırlarda şap hastalığının neden olduğu ayak hastalıkları komplikasyonlarının değerlendirilmesi

    Evaluation of the foot complications resulting from foot and mouth disease in cattle

    SAYED ATAOLLAH EMADİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Veteriner HekimliğiAtatürk Üniversitesi

    Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZAFER OKUMUŞ

  3. Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki sığırlarda mavidil (BT), IBR, PI-3, EBL ve BVD enfeksiyonlarının seroprevalansı

    The seroprevalence of bluetongue (BT), IBR, PI-3, EBL and BVD infections in cattle in North-east Anatolia region

    YAKUP YILDIRIM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Veteriner HekimliğiAnkara Üniversitesi

    Viroloji Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. İBRAHİM BURGU

  4. Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde bulunan geleneksel kadın takılarının değerlendirilmesi

    Evaluation of traditional women ornaments in Kars,Ardahan and Igdır

    HÜSNA ASLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    El SanatlarıGazi Üniversitesi

    Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü

    DOÇ. DR. VİLDAN ÇETİNTAŞ

  5. Ardahan, Kars ve Iğdır illerinde nüfusun gelişimi ve sorunları

    The development and problems of the population in provinces of Ardahan, Kars and Iğdir

    KEMALETTİN KALKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Coğrafyaİstanbul Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEDAT AVCI