Mitolojik tasvirlerde tekstil ve giyim kuşam
Textile and associated apparels in mythological descriptions
- Tez No: 253612
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FÜSUN ÖZPULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: aksesuar, antik uygarlıklar, mitoloji, söylence, tekstil, giyim kuşam, accessories, ancient communities, mythology, legends, myths, textile, apparel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Antikçağ toplumlarında, din, sanat ve edebiyat ile iç içe geçmiş mitoloji, aynı zamanda toplumun sosyal yaşantısını da bire bir yansıtmaktadır. Bu yaşantı içerisinde sırasıyla; örtünme ihtiyacından süslenmeye varan, giyim kuşam özellikleri ve aksesuarlarını da buluruz. Kıyafetler, tüm türleri ve ekleriyle, öncelikle doğadan ulaşılabilen hammaddeler ve nesneler kullanılarak, iklim ve doğa koşulları göz önüne alınarak belirlenmiş, sonrasında beğeni, işlevsellik ve toplumsal etik kurallarına göre şekillenerek üretilmiştir. Toplumdan topluma aktarılarak gelişen söylenceler, beraberlerinde tüm giyim özelliklerini ve aksesuarlardaki tanrısal detayları da getirmiş; toplumlar, iklim farkı nedeniyle ortaya çıkan özgün örnekler hariç, bu alanda da birbirini takip eden ürünler ortaya çıkarmışlardır. Tanrıların kişiselleştirilmesi ve aynı zamanda güçlü kişiliklerin de tanrısallaştırılması, mitolojik eserlere konu olan tüm karakterlerin benzer biçimde giyinmelerine neden olmuştur. Herhangi bir eser üzerinde gördüğümüz giyim kuşam detayları, dönemde en rağbet gören gerçek giysilerin bire bir tasvir edilmiş hali olmalıdır. Bununla beraber, tanrısal varlıklara ya da hayali kahramanlara özgü, gerçekten deforme edilerek zenginleştirilmiş, olağandışı özellikler kazanmış kıyafet ve aksesuarlar da bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
Mythology intertwined with religion, arts and literature in ancient communities tended to realistically reflect social way of life in the related society, in which we could see features from necessity to wear to accessories/embroideries in the forms of the then apparels, which are understood to have been produced using raw materials and objects easily available from nature considering climatic and natural conditions first, then transformed in terms of social pleasure/esthetics, functionality and ethics of the community involved. Legends/Myths grown and handed down to following generations from olden communities inevitably brought about all sorts of apparel characteristics and theological/idol details of accessories; except for authentic examples caused by climatic variations, communities proliferated successive items in this field as well. Identification of gods with man and idolization of great human figures as gods resulted in almost all characters described in mythological works of arts wearing likewise. Textile and apparel details which we have seen in any works of art must have described what was actually popularly worn then. In addition, apparels and accessories have historically been known which are proven to have been deformed and thus enriched, becoming extraordinarily featured using imaginary idol creatures and heroes created in human minds.