Avrupa Birliği'nde şirketlerin hukuki korunma yolları
- Tez No: 253613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: European Union, Protection System, Competent Jurisdiction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Avrupa Birliği'nin temeli ekonomik entegrasyondur. Dolayısıyla ekonomik hayat daha ziyade şirketler üzerinden gerçekleşmektedir, bu bağlamda şirketlerin ekonomik olarak koruması büyük önem arz etmektedir.Avrupa Birliği ya da Avrupa Topluluk düzeninde gerçek kişilerin yanında şirketlere de bazı haklar tanınmıştır. Şirketler de yerleşme hakkına sahip olup, serbest dolaşım ilkelerinden faydalanabilmektedirler. Ancak bu hakların varlığı tek başına yeterli değildir. Bu açıdan hak sahibi şirketlerin hukuki olarak koruması bir zaruret olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle kurucu antlaşmalarda şirketlerin de faydalanabileceği hukuki koruma yolları düzenlenmiştir.Bu çalışmada birinci bölümde Birliğin Hukuki Korunma Sistemini Tarihsel Gelişimi, ikinci bölümde Şirketlerin Başvurabileceği Yargı Mercileri, üçüncü bölümde Birliğin Hukuki Korunma Sisteminde Şirketlerin Açabileceği Davalar, son bölümde ise Birlik Mahkemeleri Önünde yargılama sistemi incelenmiştir.Anahtar kelimeleri: Avrupa Birliği, İdari Korunma,Yargısal Korunma
Özet (Çeviri)
The economic integration is the basis of the European Union. The companies are the most important part of the economic life, so the protection of the companies as economically is very important.In European Union some of the rights are also given to companies besides real persons. The companies have right of settlement and also take advantage of the principles of free movement. But, only the existance of these rights is not enough. In this respect, the protection of these companies as legally is essential. Consequently, the legal remedies which can be used by the companies are arranged in the Treaty Establishing the European Community.In the first chapter of this study, historical evolution of legal potection system of the Union, in the second chapter juridical authorities to which companies can apply, in the third chapter cases which companies may bring into a court in the legal potection system of the Union and at the last chapter judicial system before the Union Courts are examined.