Avrupa Birliği ve Türk İş Hukukunda işyeri devri
Transfer of undertakings in European Union and Turkish Law
  1. Tez No: 253750
  2. Yazar: SEVGİ BAŞAK YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: The European Union, The Turkish Labor Law, Transfer of Undertakings, Business Contracts
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
İş hukukunun en temel ve zorlu konularından birisi, işyeri ve işletmelerin devri karşısında işçilerin kazanılmış haklarının korunmasıdır. İşyeri devri, bir hukuki işlem ile işyerinin bir işverene, ekonomik kimliğini koruyacak şekilde devridir.Biz de söz konusu tez çalışmamızda konuyu bilimsel bir sistematik içinde ele aldık. Bu amaçla tezin birinci bölümünde işyeri devrinin konusu olan işyeri ve işletme kavramları ele alınmış ve bunların arasındaki farklar netleştirilmiştir. Türk Hukukundaki söz konusu kavramların Avrupa Birliği Hukukundaki ekonomik birlik kavramı ile karşılaştırılması yapılmıştır.İşyeri devri çeşitli hukuki işlemlere dayanılarak gerçekleştirilebilir. Burada önemli olan işyerinin devri şekilleri ve devreden ve devralan işveren arasındaki hukuki bağ sorununun netleştirilmesidir. Ayrıca konunun ticaret ortaklıklarının birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesi ile olan ilgisi de incelenmelidir. İşte bu çalışmanın ikinci bölümünde söz konusu hususlar ele alınmıştır. Bunun karşılığında aynı bölümde işyeri devri hükümleri kapsamında korunan ?devir? kavramı da Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümü işyeri devrinin sonuçlarına ayrılmıştır. Yalnız devrin sonuçları incelenirken tezin konusu ile paralel olarak devrin, iş hukuku bakımından doğurduğu sonuçlar dikkate alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle işyeri devrinin iş ilişkilerine etkisi incelenmiş ardından işyeri devrinin iş sözleşmelerine etkisine yer verilmiştir. Bu kısımda özellikle iş sözleşmelerinin devralan işveren ile devamı, işçinin hizmet süresinin bütünlüğü ve iş sözleşmelerinden doğan sorumluluk üzerinde durulmuştur. En son olarak da işyeri devrinin iş sözleşmelerinin feshine etkisi incelenmiştir.Anahtar Kelimeler : 1) Avrupa Birliği , 2) Türk İş Hukuku, 3) İşyeri Devri 4) İş Sözleşmeleri
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental and challenging issues of employment law is workers' acquired rights protection against transfer of undertakings or businesses. A business transfer is an establishment with a legal process while the economic entity retains its identity.We mentioned in our thesis, we discussed the subject in a systematic scientific. The aim of this thesis, which is the subject of Part I, is the transfer of business and undertakings, and the differences between them taken up and clarified. The concepts in Turkish Law and European Union Law was made in comparison with the origin of economic entity. The comparison has been made between these facts.Based on various legal processes can be achieved through transfer period. What is important here and disable of the transfer is legal ties between transferee and trasferor, over the net problem. In addition, the subject of trade partnership merger, division and also its involvement with such changes should be examined. Here is the second part of this work has been taken in the matters in question. In turn, in the same department that is protected under the provisions of business transfer“transfer”concept of the European Union and Turkey have been examined in comparative law.The third section of the thesis is devoted to the results of transfer of undertakings. In examining the results of the thesis, topic of period in parallel with the transfer of the employment law in terms of consequences were taken into consideration. In this context, first examined its effect on business relations business transfers and business contracts. In this section, especially employers who continue to take over contracts, labor contracts, and business integrity of the duration of the service focused on liability. Finally, the effects of transfer of undertakings over termination of the contracts examined.