İş Hukukunda işverenin çalışanlara bilgi verme ve danışma yükümlülüğü
Employer?s information and consultation obligation to employees in Labor Law
  1. Tez No: 235256
  2. Yazar: YUSUF YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALÛK HÂDİ SÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, İşveren, Çalışanlara Bilgi Verme ve Danışma, Worker, Employer, Information and Consultation to Employees
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Çalışma ilişkilerinde çalışanların bilgilendirilme ve danışılma hakkı, Avrupa Birliği Hukukunda sözleşme, şart ve yönerge düzeyinde pek çok düzenlemede yerini bulmuştur. Bilgilendirilme ve danışılma hakkı iş sözleşmesinin esaslı unsurları hakkında bilgi alma hakkına ilişkin olabileceği gibi, iş sağlığı ve güvenliği, işyeri devri, toplu işçi çıkarma, önemli işletme ve yatırım kararları hakkında çalışanlara bilgi verme ve danışma konularıyla da ilişkilendirilebilmektedir. Çalışanların bilgilendirilme ve danışılma hakkı, işyerinde işveren ile çalışanlar arasında sosyal diyalog ve endüstriyel demokrasi uygulamaları açısından da önem arzeden bir haktır. Uygulamada özellikle çalışanlar, işçi temsilciliği veya işyeri sendika temsilciliği uygulamaları ile işletmede yönetim sürecine dâhil edilmektedirler. İşverenin aynı yollarla çalışanlara danışmada bulunması da mümkün olabilmektedir. Eksiklikleri ve uyum sorunları bulunmakla birlikte, çalışanların bilgilendirilme ve danışılma haklarına ilişkin uygulamalar özellikle Avrupa Birliği uyum sürecinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu ve bu Kanun'a dayalı olarak çıkarılan yönetmelikler ile Türk İş Hukukuna aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees? right to information and consultation has place in several regulations of European Union Law at contractual, charter and directive levels. While information and consultation right can be about getting information on essential parts of a business contract, it could also be associated to issues such as health and safety at work, workplace owner change, collective redundancies, information and consultation about important company and invetstment decisions. Employees? right to information and consultation is also crucial for social dialog between employer and employee at the work place, participation and practices of industrial democracy. In practice employees are particularly included in participation through worker representation and union representation at the workplace. In the same manner, employers also have a possibility to consult employees. Although there are some imperfections, practices of employees? right to information and consultation have been transferred to Turkish Labor Law by code 4857 which was adopted during Turkey?s harmonization process to European Union and through its instructions.