Değişim ve etkileşim boyutuyla Hatay'da Hıristiyan kültürü
Christian culture Hatay in terms of variation and interaction
  1. Tez No: 253863
  2. Yazar: TEVFİK USLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Din, Anthropology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Antakya, Kültür, Etkileşim, Değişim, İnanç, Ritüel, Christianity, Antakya, Culture, Interaction, Belief, Ritual, Change
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Hıristiyan inancı uzun ömürlü olan, coğrafi ve kültürel yaygınlık gösteren bir inanç sistemidir. Günümüzde sayıları bir milyarı aşan insanların inandığı, yer yüzünde ki bütün kıtalarda inananların bulunduğu ve birbirinden tamamen farklı bir çok kültüre nüfuz etmiş bir dindir. Antakya, Hıristiyanlığı ilk kabul eden, farklı din ve ırktakilerin ana kilisesi ve Asya'da Hıristiyanlığın merkezidir Hıristiyanlığın Kudüs dışına yayılmasından sonra, bugünkü çehresine bürünmesinde dinamik bir rol oynayan üç büyük merkezden en önemlisidir.Çalışmanı birinci kesiminde, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, yöntemi, veri toplama teknikleri, Hatay'ın coğrafi ve tarihi yapısı ile temel kavramların açıklandığı kavramsal çerçeveden oluşmaktadır.Çalışmanın ikinci bölümünde Hıristiyan inanç sistemi ele alınarak, bir din kurumu haline geliş aşamaları incelenmiş ve Hıristiyanlıkla ilgili temel bilgiler verilmiştir. Antakya'nın Hıristiyan dünyası içindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Ayrıca Hıristiyanlığın Antakya'daki tarihi gelişimine de yer verilmiştir.Üçüncü kesimde Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar Hıristiyanların ve Arap Hıristiyanların ekonomik, siyasi ve sosyal statüleri incelenmiştir.Dördüncü ve beşinci kesimde ise Hıristiyanların inanç esasları, ibadet ve ayinleri, akrabalık ilişkileri, evlilik ritüelleri, ölüm gelenekleri ve dayanışma örüntüsü ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Christian belief is a belief system, which is long-term, becoming widespreaed culturally and geographically, which is believed by billions of people. It has a lot of believers in all of the continents in the world. It is a belief system that influenced different cultures. Antakya is the centre of Cristianity in Asia. Antakya is the main church of people who accepted Christiantiy first and who where in different religions and races. Antakya is the most important of three big centres that had a dynamic role in Christianity after being spead outside Jarusalem.The first part of study consist of the aim of study, importance of study, limitations of study, methods, scope, methods of data collection, structure of historical and geographical frame of Hatay and consaptional frame of basic consepts.Second part of the study, Christian belief systems was examined in terms of becoming religion and main knowledge was given about Christianity. Besides, importance of Antakya in Christianity was examined. Apart from that historical development of Christianity in Antakya was examined.In the third part, from Ottoman Empire to today?s world the economical, political and social status of Christians and Arabic Christians was examined.The four and five parts consist of belief system, worship and rituals, relationships, marriage rituals, funeral rituals and cooperation patterns.