Urartu Devleti'nde ekonomik yapı
Urartu State of economic structure
  1. Tez No: 253954
  2. Yazar: MURAT KATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Urartular, Ekonomi, Ticaret Yolu, Sulama Kanalı, Demir Çağı, Urartiums, Economic, traget ways, waters canal, iron ages
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
M.Ö. 9. Yüzyılda Van Gölü ve çevresinde kurulan Urartu Devleti 3 asır boyunca Mezopotamya'daki Asur'un en büyük rakibi olmuştur. Asur'u vergiye bağlamayı başarmışlardır.Urartular da ekonomik faaliyetler devlet eliyle organize edilmiştirŞehircilik planlaması yapılırken sulama problemi sulama kanalı yapılara çözülmüştür. Bu sayede bağ ve bahçe tarımı gelişmiştir.Ayrıca bölgenin bakır ve demir gibi madenlerce zengin olması bu yatakların işletilmesini de sağlamıştır. Yine bölgenin hayvancılığa uygun olması hayvancılığı da geliştirmiştir. Bölgelerini su kanalları ile ördükleri gibi madenlerin işlenmesi ile önemli madeni eserlerde oluşturmuşlardır.Önemli ticaret yollarının kavşağında bulunmaları ticari yönden de gelişmelerini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
9th B.C established in and around Lake Van century Urartian state in Mesopotamia during the 3 centuries the greatest opponent was Asur. they had succed ın to get tax from asurenTheir economic activities were organized by Urartular state. while urban pannıng is beıng done irrigatıon problem was solved by water channel. In this way agriculture has developed vineyards and orchards.Also such as copper and iron mines of the region's rich also be made in this bed to be operated by.Even so be suitable for the region's livestock animals also developed. Such as regions with water channels, the processing of important ore minerals has occurred in work.In the intersection of important trade routes from the improvements made to commercial aspects.