İş sözleşmesi türleri ve ikale sözleşmesi
Types of labour contract and termination by mutual agreement
  1. Tez No: 254029
  2. Yazar: EZGİ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş hukuku, iş sözleşmesi, iş güvencesi, iş sözleşmesinin sona ermesi, ikale sözleşmesi, Labour law, labour contract, job security (labour guarantee), termination of labour contract, termination by mutual agreement
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
İş Sözleşmesi Türleri ve İkale Sözleşmesi? başlıklı bu tez çalışması, Türk İş Hukuku kapsamında yer alan iş sözleşmelerinin incelenmesini, buna bağlı olarak da bu iş sözleşmelerinin sona erme biçimlerini ve bunların yanı sıra ikale sözleşmesi ile iş sözleşmelerinin sona erdirilmesini içermektedir.Bu tezin amacı, iş sözleşmelerinin ikale sözleşmesi ile sona erdirilmesinin sonuçlarını ortaya koymaktır. Bunun için de öğretideki görüşlerle birlikte ilgili Yargıtay kararlarının tartışılması yoluna gidilmiştir. Diğer özel hukuk sözleşmeleri gibi iş sözleşmesinin de ikale yoluyla sona erdirilmesi mümkündür. İş hukukunun özellikle işçiyi korumaya yönelik kurallar içermesi nedeniyle; iş sözleşmesinin ikale sözleşmesi ile sona erdirildiği hallerde meydana gelebilecek sonuçlar, kazanımlar ve kayıplar, üzerinde dikkatle durulması gereken konulardır.Birinci bölümde iş sözleşmesinin tanımı, şekli ve iş sözleşmesinin türünü ve çalışma biçimlerini belirleme serbestisi üzerinde durulduktan sonra tek tek iş sözleşmesi türleri incelenmiştir.İkale sözleşmesinin iş sözleşmelerinde uygulanması halinde, özellikle iş güvencesi kurallarının ortadan kaldırılması ve işçinin haklarından yoksun bırakılması durumu söz konusu olduğundan; ikinci bölümde, iş sözleşmesinin diğer sona erme halleri incelenmiş ve fesih kurumu üzerinde özellikle durulmuştur.Üçüncü bölümde ise ikale sözleşmesinin Türk hukuk sistemindeki yeri ele alındıktan sonra, sırasıyla borçlar hukuku ve iş hukuku yönünden incelemesi yapılmış, benzer amaca yönelik diğer hukuki kavramlarla ikale kavramı karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Types of Labour Contract and Termination by Mutual Agreement" title of this thesis, the Turkish Labour Law are included in labour contracts reviewed, depending on this or that labour contracts ended their ways and their addition to termination by mutual agreement with the labour contracts terminating contains.The purpose of this thesis, labour contracts with termination by mutual agreement is to reveal the results of the end. The opinions expressed in this doctrine to be discussed with the relevant decisions of the Supreme Court has gone way. Other private legal agreements such as the termination of labour contract through the termination by mutual agreement is possible. Labour law, especially the workers for keeping the rules because it contains; job contract termination by mutual agreement with the end it was circumstances that may occur results, gains and losses on a carefully needs to be addressed are issues.In the first part of labour contract defines, the shape of labour contract and determine the types and forms of work focuses on the freedom of the individual labour contract after the species examined.Termination by mutual agreement labour contracts case of application, in particular, job security rules, elimination, and worker's rights, deprives the case in question is the second chapter of labour contract other termination cases examined and termination authority over the particular mentioned.In the third part of the termination by mutual agreement the Turkish legal system in after considering, respectively, debt law and business law in terms of examination was performed, and a similar purpose, other legal concepts and termination by mutual agreement the concept are compared.