Kamu kurumlarının konut uygulamalarının yapı kooperatiflerinin konut uygulamaları ile talep yönünden karşılaştırılması ve bir uygulama
The comparison of housing applications of public institutions and housing applications of housing cooperatives in terms of demand and an implemantation
  1. Tez No: 254128
  2. Yazar: İDRİS ATABAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR PİRTİNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Kooperatifçilik, Toplu Konut, Konut Sorunu, Konut Yapı Kooperatifleri, Cooperative, the Cooperative System, Public Housing, Housing Problems, Housing Construction Cooperatives
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkemizde, özellikle büyük kentlerimizde, son yıllarda ortaya çıkan yoğun konut ihtiyacı beraberinde belli başlı bazı sorunlar ve sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bu sorunun çözümünde kamu, özel sektör ve kooperatifler temel rolleri alan kurum ve kuruluşlar olmuşlardır.Belirli amaçları gerçekleştirmek amacıyla biraraya gelerek karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma şeklinde ortaya çıkan kooperatifler batıda 19. yüzyılda oluşmaya başlamış, ülkemizde de bu tarihe yakın tarihlerde ilk temelleri atılarak faaliyetlerine başlamışlardır.Konut üretimi noktasında, Cumhuriyet ile beraber konut yapı kooperatifleri vasıtasıyla kooperatifleşme hareketi başlamış ve piyasada zaman zaman güçlü zaman zaman da zayıflayarak günümüze kadar farklı fonksiyonlar yüklenerek gelmişlerdir.Bu tezde son yıllarda konut yapı kooperatiflerine duyulan ilgisizlik temel konu olarak ele alınmış bu noktadan hareketle bu durumun temel sebepleri irdelenmeye çalışılarak ve ortaya çıkan sonuçlar bir uygulama ile desteklenerek bu durumu düzeltmeye yönelik yeni öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, especially in our big cities, the intensive need for housing emerged in recent years has revealed some major issues and consequences. The public sector, private sector and cooperatives have been the institutions and organizations who played the main roles in the solution of this problem.Cooperatives, which have emerged as mutual assistance and solidarity organizations that come together to achieve common aims, started to be founded in the 19th century in the West and they started their activities also in the same period in our counrty.At the point of house production, a movement towards foundation of cooperatives started through housing construction cooperatives within the republican era and they have reached the present day sometimes getting stronger and sometimes weaker in the martket, with undertaking different functions.In this thesis, the disinterestedness in housing construction cooperatives which has emerged in recent years was covered as the main issue, and moving from this point, by trying to explore the reasons of this situation and by supporting the emerging results with an implementation, new proposals to fix the current situation were tried to be developed.