Konut sektöründe katma değer vergisi uygulamalarında özellikli durumlar ve bir uygulama
Special conditions in the applications of the value added tax in the housing sector and an application
- Tez No: 286811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut, Konut Sektörü, KDV, House, Housing sector, Value added tax
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Konut sektörü ülkemizde hızla gelişen ve sürekli talep üreten bir sektördür. Konut sektöründe talep tarafında tüketiciler ve hane halkları bulunmakta arz tarafında ise kamu ve özel sektör kuruluşları ile gerçek kişiler yer almaktadır.Konut sektöründe talebi nüfus artış hızı, hızlı kentleşme ve göç, gelir düzeyindeki artış, aile yapısındaki değişim, modern yapıya geçiş ve alternatif bir yatırım aracı olması belirlemektedir. Konut arzını ise talep artışı, kredi faktörlerinde ve teknolojideki gelişmeler belirlemektedir. Konut sektörü ekonomi, istihdam, bankacılık, üretim ve tüketim harcamalarında önemli bir etkiye sahiptir. Konut sektöründe katma değer vergisi uygulamasında fiili teslim tarihi, net faydalı alanın tespiti, kat karşılığı arsa alımı, kurumların aktifindeki arsaların kat karşılığı verilmesi, üretilen konutlardan bir kısmının şahsi kullanıma tahsisi, ikiz konut satışları, konut yapı kooperatiflerine yapılan taahhüt işleri, rezidans ve home-ofis satışlarında uygulamalarda sorunlar nedeniyle vergi mükellefleri mağduriyetler yaşamaktadır.Bu çalışmada uygulamada yaşanan sorunlar ilgili kanun, yönetmelik, sirküler, tebliğ, Danıştay kararları, doktrin ve muktezalar doğrultusunda etraflıca irdelenmiş ve uygulama birliğine katkı sağlanmaya çalışılmıştır.Bu sorunların çözümünde, katma değer vergisi oranları indirilerek net faydalı alan tanımının sadeleştirilmesi, balkon, kömürlük ve ortak alanların net alana dahil edilmemesi, konut yapı kooperatiflerine KDV istisnasının yeniden getirilmesi, Tapuda konut satışlarında uygulanan harçların indirilmesi, Gerçek kişilere uygulanan istisnaların genişletilmesi, KDV iade sisteminin hızlandırılması, Asgari işçilik oranlarının indirilmesi gibi hususlarda yapılacak düzenlemelerin bu alandaki sorunların çözümüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Housing sector is one of the fastest growing sectors in our country and there is a sustained demand for it. In the housing sector consumers and households are on the demand side and public and private sector institutions and the real persons are on the supply side.In the housing sector population growth rate, rapid urbanization,migration,increase in income,change in the family structure,and the transition to the modern structure and looking for means of alternative investment determine the demand for housing. The increase in demand,developments in technology and credit factors determine the supply for housing.Housing sector has a significant impact on economy,employment,banking, production and consumption expenses. In the applications of the value added tax in the housing sector there are problems in the actual delivery date,the determination of the net useful area, purchase of a land in return for a flat, delivering of the lands on the assets side of the institutions in return for a flat, the allocation of some of the houses built for personal use,twin homes for sale,contracting business in the housing cooperatives,residence and home office sales, For this reason, tax payers also experience some problems.In this article the problems experienced in practice have been examined closely in the light of relevant laws,regulations,circulars,official statements,the decisions of the Council of the State,doctrines and muktezas and efforts have been made to contribute to the unity of the application in this area.Such regulations as simplification of the definition of the useful area by reducing the value added tax rates,excluding balcony,coal shed,and common areas from the net area,reviving value added tax exemption for the housing cooperatives,reducing the fees charged by the deeds office for home sales,expansion of the exemptions applied to the real persons,accelerating value added tax refund system,reducing the minimum workmanship rates have been thought to contribute to the solution of the problems in this area.