Yerli ve mübadil kadınların toplumsal cinsiyet rollerini algılamadaki benzerlik ve farklılıklar Mustafapaşa Kasabası örneği
The differences and similarities in perceiving their social gender roles between local and immigrant women, the example of Mustafapaşa Town
- Tez No: 254168
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sex, gender, role, private space and public sphere
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Araştırmamızı gerçekleştirdiğimiz Mustafapaşa Kasabasında yaşayan yerli ve muhacir kadınların toplumsal cinsiyet rollerini algılamadaki farklılıkları ve benzerlikler, araştırmamızın konusunu oluşturmaktadır. Farklı iki kültürün iç içe yaşaması ve geçmişten geleceğe aktarılan görenek geleneklerin baş aktörü olan kadınların, toplumsal cinsiyet algılamalarını özel ve kamusal alanda incelemek asıl amacımızdır. Araştırmamız şimdiye kadar yapılan çalışmalarda yerli muhacir kadınların toplumsal cinsiyet rollerini algılamalarına yönelik ilk çalışma olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir.Araştırmamızda hem nicel hem nitel yöntem kullanarak bir bütünlük oluşturulmaya çalışılmıştır. Nicel yöntemden anket tekniği ile anketörler eşliğinde kadınlara sorular sorulmuş ve işaretlenmiştir. Nitel yöntemden ise görüşme tekniği tercih edilmiştir. Nicel yöntemden elde edilen veriler SPSS bilgisayar destekli veri analizi ile değerlendirilmiştir.Araştırma sorularımızdan yola çıkarak oluşturduğumuz anket soruları sayesinde çalışmamızın bulguları ortaya çıkmıştır. Araştırmada kasaba kadınlarının toplumsal cinsiyet rollerini algılamadaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğu tespit edilmiştir. Bulgular kısmındaki kadınların genel profilinde kadınların eğitim durumu, medeni durumu benzerdir. Kadınların çocuklarının evliliklerinin kendi seçimleri ile ancak ailenin onayının olmasını istemektedirler. Yerli muhacir kadınların çoğu akraba evliliğine karşıdır. Kadınlar ev reisliğinde eşlerini seçmişlerdir. Kadınlar ev işlerinde erkeklerin katılımını tercih etmektedir. Kadınların çocuk sahibi olmada cinsiyetin fark etmeyeceği konusunda hem fikirdirler. Ev içinde yapılacak işlerin hem kız çocuklarının hem erkek çocuklarının yapabileceğini belirtmişlerdir. Farklılıklarda ise kasabada muhacir kadın oranı yerli kadınlara göre çoktur. Muhacir kadınların çoğunun eşi muhacirdir. Muhacir kadınlarda ilkokul mezunu oranı daha yüksektir. Yerli kadınların eşleri ile akraba olma durumu oldukça azdır, muhacirlerde bu daha çoktur. Muhacir kadınlara göre evlilik meslekten daha önemlidir. Muhacir kadınlarda çocuklarının eğitiminde geçmişin etkisini görmek mümkündür. Muhacir kadınlarda ataerkil yapının daha çok etkili olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte benzerlik ve farklılıklar içinde yıllarca birlik ve beraberlik sağlanmıştır.Anahtar kelimeler : Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, rol, özel ve kamusal alan
Özet (Çeviri)
The main subject of our survey is the differences and similarities in perceiving their social gender roles between the local and immigrant women resident in the town Mustafapaşa where we realized this study. Our main purpose is to study the social gender perception of women, who are the leading actresses in perpetuating two different cultures together and transferring the customs from past to future, in private and public sphere. Our study has a unique importance because it is the first study about the perception of social gender roles of local and immigrant women.In our study, we try to establish the integrity by using both the qualitative and quantitative methods together. As the quantitative method we used surveys and women has been questioned via interviewers. As the qualitative method we prefered face-to-face interviews. The data obtained by quantitative method has been evaluated with SPSS computer aided data analysis.The findings of our study has been obtained by the survey questions composed out of our study questions. The study has determined the similarities and differences of the perception of social gender roles of the town women. The educational and maritial states of the women are similar in the general women profile of findings section. Women desire their children to marry according the childrens own choices but with the consent of the family. Immigrant women are mostly opposing the marriages with close relatives. Women choosed their spouse as the household head. Women prefer that men participate to the house works. Women agree that the gender of the child is indifferent in having children. They stated that both male and female childs can do house works. One of the differences is that there is more immigrant women than local women. The immigrant women mostly married with immigrant husbands. The elementary school graduation rate is higher in immigrant women. Local women is far less related wtih their husbands where the immigrant women are more related with their husbands. Immigrant women considers marriage as more important than profession. We can see the effect of their past in the education of the children from the immigrant women. The patriarchal family structure is more effective on immigrant women. Nonetheless the similarities and differences didn't effect the unity and cooperation in past years.