Sivil toplum kuruluşlarının yoksullukla mücadeledeki rolleri: Kayseri örneği
The roles of non-governmental organizations in the struggle against poverty: The case of Kayseri/Turkey
- Tez No: 254169
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşu, Yoksulluk, Dernek, Non-Governmental Organization, Poverty, Association
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) ?yoksulluk? sorununu azaltma açısından nasıl bir katkıda bulundukları üzerine odaklanmaktadır. Bu amaçla Kayseri il merkezinde bulunan ve hemşerilik, meslek, şehit yakını olma, gazilik, cinsiyet gibi özel bir koşul aramaksızın tüm yoksullara maddi yardımı amaçlamış olan STK'lar arasından üç dernek seçilmiştir. Bu dernekler, Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yeni Ufuklar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ve Verenel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'dir. Derneklerin yetkilileri ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler neticesinde elde edilen nitel veriler çözümlenmiştir.Yapılan görüşmelerde yoksulların tespiti, yardım faaliyetleri, yardımların ulaştırılması gibi betimleyici bilgiler elde edilmiş, ardından yetkililerin yoksulluk ve yoksullukla mücadele, yoksulluğun nedenleri, yoksullara yardımda bulunma amacı, yoksulların yaşadığı dışlanma türleri, bağış yapma nedeni, yapılan yardımların insanlar üzerindeki etkileri ve hayırseverlik hakkındaki kişisel görüşleri alınmıştır.Yoksulluk, ülkemizde hem ekonomik hem de sosyal yönüyle önemli bir sorundur. Yoksullukla mücadelede devletin tek başına yeterli olamadığı görülmüştür. STK'lar devlete alternatif olarak, maddi yardımda bulunarak bu soruna çözüm getirmeye çalışmışlardır. Bu anlamda STK'ların toplumsal yaşamda oldukça önemli bir role sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis mainly focuses on how Non-Governmental Organizations (NGO?s) contribute to the problem of poverty in terms of reducing it. For this purpose, it has been chosen three organizations in the provincial city of Kayseri which aims to make a financial aid to all of the poor without requiring any special quality such as occupation, nursing, martyrdom and war veteran and sexual. These welfare and mutual-aid association are Erciyes Feneri, Yeni Ufuklar and Verenel. It has been made a depth interview with the authorized people of the organizations and qualitative data gotten at the end of these interviews have been analyzed.By means of these interviews, It has been gotten illustrative information such as determination of the poor, aid activities, delivery of the aids, and then, it has also been obtained some individual information about how authorized people struggle against the poverty and the poor people, causes of poverty, purposes of making an aid to the poor, the kinds of marginalizing that the poor experienced, the causes of contributions, its effects on people and charity.In our country, poverty is a vital problem in terms of both economic and social. It has been noticed that government is not sufficient enough to struggle against the poverty itself. Beside government, non-governmental organizations are trying to solve this matter by providing financial aid. In this way, it has been realized that non-governmental organizations have a great important role in social life.