Gençlik ve değerler üzerine karşılaştırmalı bir araştırma: Tomarza ve Hacılar ilçeleri
A comperative research about youth and values: Tomarza and Hacilar towns
  1. Tez No: 254172
  2. Yazar: AYBEN TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Gençlik, Ortaöğretim Gençliği, Tomarza, Hacılar, Value, Youth, Youth of High School, Tomarza, Hacılar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu çalışma, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde bulunan Kayseri iline bağlı, gelişmişlik düzeyleri bakımından birbirinden farklı olan Tomarza ve Hacılar ilçelerinde bulunan liselerin 11. sınıfında öğrenim gören 225 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırma, söz konusu iki ilçede bulunan liselerin, 11. sınıfında öğrenim gören gençlerin sahip oldukları değerlerin neler olduğunu iki ilçe arasında mukayese yaparak tespit etmeyi amaçlayan, betimleyici bir çalışmadır. Araştırma kapsamında, gençlerin ailevi değerleri, toplumsal cinsiyet konusundaki değerleri, evlilik ile ilgili değerleri, siyasi değerleri, ahlâki değerleri ve dini değerlerine yönelik bir tespit yapılmaya çalışılmıştır.Bir alan araştırması olan bu araştırmada, veriler anket tekniği kullanılarak toplanmış, daha sonra sahadan toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular, tablolar ve grafikler halinde iki ilçe arasında mukayese yapılarak sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted with 225 eleventh grade students who receive education at the high schools in Central Anatolia Region?s city Kayseri?s towns Tomarza and Hacılar, whose development levels are different.The research, which aims confirming the values of the students who receive education at eleventh grade in high schools of the mentioned towns, is a descriptive study. Within the context of this study, it is aimed to determine these young people?s family values, values about social gender, and values of marriage, political values, moral values and religious values.As a field survey, database is collected by questionnaire technique, and then databases collected from the field are analyzed with SPSS program. Findings, obtained as a result of analyses, are tried to be shown by comparing the two towns at tables and graphics.