Ruh hakkındaki hadisler ve tahlili
Hadiths on spirit and their interpretaiton
  1. Tez No: 254171
  2. Yazar: SÜLEYMAN AFŞAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh, Nefis, Ruhullah, Can, Spirit, Human Soul, Life, Perception of spirit
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsan, yapısı gereği devamlı çevresini anlamaya çalışır. Bu araştırmasını yaparken kendisi ile ilgili özelliklerin de farkına varır. Tam anlamıyla bilinemeyen ama varlığı hissedilen ruh denilen konu hakkında değişik bilim dallarında görüşler ileri sürülmüştür. Bu görüşlerin isabetliliğini ölçecek kritere ihtiyaç vardır. Biz de bu çalışmamızda bütün insanları ilgilendiren ruh ile ilgili daha isabetli bilgilere ulaşmaya çalıştık. Tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konu kelime, kavram ve çeşitli ilim alanları yönüyle ele alındı. İkinci bölümde ise hadis perspektifli olarak ruhun üflenme şekilleri, mahiyeti, ruh-beden ilişkisi ve bazı güncel konular incelendi. Hakkında az bilgi verilmiş olan bu kavramın ilahi referanslar olan ayetler ve hadisler ışığında daha iyi anlaşıldığını gördük. Rûh ile ilgili Rasûlullah'a yöneltilen sorudan bahseden âyet başta olmak üzere Cahiliye Araplarında ve onlarla aynı dönemde komşu olarak yaşayan Yahudi toplumunda da bu olgu biliniyordu. Rasulullah (as)'ın sunduğu değerler sisteminin ana kaynağı Kur'an-ı Kerim'de ve O'nun açıklama ve uygulaması olan Sünnet'te de bu konu işlenmiştir.Hayatın canlılığını, idrak ve hareketi sağlayan bu özü biraz daha tanımaya çalıştık. Konunun somut dışına taşan yönünün daha fazla olduğunu anladık. Fiziki çerçeveyi aştığını ve tamamen akılla ve beş duyu ile algılanamadığını görmüş olduk.
Özet (Çeviri)
Human being always tries to analyze his environment. In this process,he can be aware of his properties. People from different social environment develop their own lifestyles. In different areas of science, the features of spirit, which is not known totally, is studied. Many hypotheses have been suggested on the properties of spirit. Some criteria are needed to test these hypotheses. We developed some hypotheses about the spirit. We have shown that the nature of spirit can be elucidated very well on the basis of verse and hadith. Spirit, which is the major source of willpower, perception and etc, was explored in detail. We concluded that spirit can not be perceived by physical and the five sense.