İlâveli Mevlid (metin-sözlük-dizin)
Ilâveli Mevlid (text-dictionary-index)
  1. Tez No: 254181
  2. Yazar: HASAN ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hudâ (Allah), Hz.Muhammed (Ahmed), âlem, na>at, God, Prophed Muhammed(Ahmet), The Universe, Naat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Mevlid denildiği zaman Türk edebiyatı içerisinde akla ilk gelen isim Süleyman Çelebi ve eseri ?Vesiletü'n-Necât? olmuştur. Bundan sonraki yüzyıllarda da mevlid yazma ve okuma geleneği devam etmiştir. Hz. Muhammed'e saygı ve sevginin ifadesi olarak kabul edilen bu gelenek, Türk edebiyatı içerisinde başarılı bir şekilde işlenmiştir. İşte 19.yüzyılda yazılan, araştırmamıza konu olan bu eser de bu açıdan değerlendirildiğinde önemlidir.İçerik olarak bakıldığında kendinden öncekilere benzeyen eserimiz, dil özellikleri bakımından döneminin özelliklerini göstermektedir.İncelememize konu olan metin, Rüşdü ve Mes'ûd tarafından H.1305/ M.1888 tarihinde, yine belirtilen kayıtlardan anlaşılacağı üzere İkinci Abdülhamit zamanında iken yazılmıştır. Metnimiz yazma bir eser olup toplam 23 varaktır.Metin, Mevlid geleneğine bağlı olarak yazılmış manzum bir eserdir. Eserde Allah'ın varlığı, sıfatları; Hz. Muhammed'in dünya gelişi ve özellikleri, övülmek suretiyle işlenmiştir.Bunlar bölümler halinde ayrı ayrı ifâde edilmiştir.Eserde ayrıca Arapça dua metni de bulunmaktadır.Metin kısmında, eserin eksiksiz transkripsiyonlu metni çıkarılmaya çalışılmıştır. Sözlük-dizin kısmında ise tüm kelimelerin anlamları, kökenleri verilip metinde geçen yerlerinin tespiti yapılmıştır.Sonuç kısmında ise, işlenen konu ana hatlarıyla ele alınıp veriler değerlendirilmiştir. Çalışmamızda faydalandığımız kaynaklar da eserin bibliyografya kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
When 'Mevlid' is mentioned (the birth of propet Muhammed) ,Süleyman Çelebi and his work ?Vesiletü?n-necât?' is the name which comes to mind first.In the fallowing ages the writing and reading of 'Mevlid' went on.As a sign of respect and love for prophet Muhammed,'Mevlid' has been studied succesfully in Turkish literature.In this aspect,our work of art,written in 19th century is worth studiying.While having similarites with the preceding work in terms of context, it also has language characteristics of its era. As understood from the sources,the work we've studied was written in 1305 by Rusdu and Mes?ud in the reign of Abdülhamit the second,and consists of 23 leaves.The work was written in verse and faitful to the rules of 'Mevlid'.Not only the birth of prophet Muhammed and his personality ,but also the names and existance of Allah were praised.İn sections sperately.Besides,it contains a prayer in Arabic.The text completly has been transcribied in to latin alphabet of modern Turkish.In the glossory,full meanings and origins of the words are given with their places in the text. In the conclusion, the work is studied in main lines and datum were analysed.The books we made use of were mentioned in bibliography.