Nermi Uygur'un felsefe anlayışı
Nermi Uygur?s philosophy comprehension
  1. Tez No: 254180
  2. Yazar: İKRAM KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Kültür, Dil, Metafizik, Philosophy, Culture, Language, Metaphysics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Nermi Uygur'un felsefesi bir dil felsefesidir. Araştırmalarını dilin kendini gösterdiği kültür alanında yapmıştır. Evreni bilmede kullandığımız kavramları ve söz kümelerinin anlam kabuklarını açarak kavram çözümlemesi yapmıştır. Nermi Uygur kendini kültür, adamı olarak tanımlamaktadır. Nermi Uygur felsefe yapmaktaki amacını insanı anlamak olarak belirlemiştir. İnsanı anlamanın en kolay ve sağlam yolu birbiri içerisine giren dili ve kültürü derinlemesine incelemek, betimlemektir. Nermi Uygur felsefeni belli bir okul ya da bir izm'in etkisinde kalarak yapmamıştır. Nitekim böyle bir anlayış felsefeyi sığlaştırır, görmemiz gerekeni engeller.Nermi Uygur felsefe ve metafiziği birbirinden ayrı bir etkinlik olanı olarak görmektedir. Metafiziğin alanı evren, felsefenin alanı ise bilimlerin bize verdiği bilgiler ve kavramlardır. Nermi Uygur felsefe yapma tarzını ?bölük pörçük? olarak belirlerken, metafizikçilerin yöntemini sistemci olarak görmektedir. Nermi Uygur her zaman farklı görüş ve anlayışlara önem vermiş, mantıklı tüm görüş ve önerileri araştırmalarında dışarıda bırakmamıştır. Onun felsefesinin yapısını iri iri laflar, kuramlar yerine bölük pörçük derinlemesine incelemeler, fenomonolojik betimlemeler oluşturur. İnsanı ilgilendiren her türlü nesne, konu, olay, onun felsefesine konu olabilir. Yaşamı ilgilendiren sorunlar derinlemesine incelenir, çözüm yolları sıralardır. Bu bakımdan onun felsefesi somut bir felsefe özelliği taşır.Türk felsefesinden bahsedilecek ise öncelikle anılacaklar arasında Nermi Uygur gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The philosophy of Nermi Uygur is a language philosophy. He makes his investigations in culture area in which the language shows itself. He makes description of concept by describing the concepts and word groups in the universe which we do not know their meaning. Nermi Uygur describes himself as cultural a man. Nermi Uygur indicates that the reason of his making philosophy is to understand human. The easiest and the most thrustworthy way to undestand human is to examine the language and culture deeply and to describe them. Nermi Uygur does not make philosophy in the influence of a movement or a school. According to him comprehend narrows the philosophy and prevents us to see important things.Nermi Uygur has a fragmentarical comprehension in his philosophy. That comprehension estranges his philosophy from the sistematic mentality which causes methaphysical experiences. Nermi Uygur considers that different opinions and comprehensions are important and uses the logical opinions and comprehensions in his investigations. His philosophy?s structure composes of observations which were made deeply and phenomological descriptions instead of statements which were made totally and theorems. Every thing ,objects, and actions dealing with human can be a subject for his philosophy. Problems dealing with life are examined deeply and probable solutions are classified. Because of this, his philosophy has a concrete speciality.Nermi Uygur is one of the most important names of Turkish philosophy.