DYO resim yarışmaları ve sergileri
DYO painting competitions and exhibitions
  1. Tez No: 399609
  2. Yazar: SERRA RODOPLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: özel sektör, koleksiyon, koleksiyonerlik, sergiler, sanat yarışmaları, müzecilik, private enterprise, collection, collectors, exhibitions, art competitions, museums
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
1923 yılından itibaren, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde, devlet, hükümetin geliştirdiği kültür politikaları çerçevesinde plastik sanatların gelişmesinde en etkin güç olmuştur. Devlet, sanatçıları üretime teşvik etmek için resmi sergiler düzenlemiş ve düzenlenen diğer sivil sergilerden de çok sayıda eser almıştır. Sanatın geniş çevrelere yayılması için devlet, banka ve kamu kurumlarının da resim koleksiyonu oluşturmalarını sağlamıştır. Bu dönemde azda olsa aydınları tarafından oluşturulan özel koleksiyonların görülmektedir. 1950–1970 yılları arasındaki dönemin siyasi ve sanatsal alandaki gelişmelerine bakıldığında, 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle, devletin sanata verdiği destek büyük oranda azalmıştır. Devletin sanat alanında yarattığı boşluğu özel girişimlerin yarattığı destek ile doldurulmaya başlanmıştır. Maya ve Vakko Sanat Galeri'lerinin açılması; Yapı ve Kredi Bankası'nın ve DYO'nun düzenlediği resim yarışmaları bu desteklerin bir sonucudur. Bu dönemde DYO Resim Yarışmaları ülkemizde geniş çapta ilk özel yarışmalı resim sergisini düzenleyen kurum olarak ve Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne bir alternatif yarattığı için sanat ortamında önemli bir yer edinmiş ve Yaşar grubu resim tarihi açısından önemli bir koleksiyon şturmayı başarmıştır. Türkiye'de 1980den sonra uygulanmaya başlayan özelleştirme uygulamaları ile özel sektörün görünürlüğü ve etkisi artmış, yatırımları çeşitlenmeye başlamıştır. Devletin giderek azalan sanata destekçiliğine bağlı olarak, ardı ardına özel galeriler açılmış, vakıflar, bankalar, holdingler sanata destek vermeye başlamıştır. Bu doğrultuda kültür ve sanat alanı, özel sektörün yeni yatırım alanı haline gelmiş, koleksiyonlar oluşturulmuş, organizasyonlar desteklenmiş, sergiler yapılmış ve müzeler oluşturulmuştur. Kültür alanının ve sanatın itibar sağlayan, marka değerini ve bilinirliğini artıran araçlar olduğu görülmüştür. Kültür ve sanat alanına yaptıkları yatırımlarla dikkat çeken girişimciler, bu yolla ekonomik güçlerini de meşrulaştırmıştır. 1990'lı ve 2000'li yıllar sanat ortamı birçok sergi çok sergi etkinliği ile dinamik geçmiştir. bazı koleksiyoncular kataloglarını yayınlayarak ve bazıları da kendi müzelerini kurarak, sanat desteklerini kurumsallaştırmışlardır. Bütün bu gelişmelerde öncü nitelikte bir organizasyon olan DYO Resim Yarışmaları öncü niteliğini ve sanat ortamındaki odağını kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the establishment of Turkish Republic in 1923, goverment became most dominant power to developed plastic arts by forming cultural policies. State, organized exhibitions for to motivate artists to create works and also bought art works from other exhibitions which were held in the period. For to spread art and culture to large masses, government encourage banks and public institutions to create art collections. Also, in this period it can be rarely seen, private collection formed by intellectuals. Refering to artistic and political developments in the period between the years 19501970, in 1950, when Democrat Party came into power, states' support of art and cultural events significantly decreased. This gap which was created by state filled by the initiatives of private entrepreneurs' support. As a result of these supports, private art galleries was established such as; Maya and Vakko Art Galleries and also Yapı and Kredi Bank and DYO Firm held painting competitions. In this period, DYO Painting Competitions was the first extensive art competition in the country. Since this organization created alternative choises among to State Painting and Sculpture Exhibitions it has an important place in art environment. Also, by this organisation, creator of DYO Painting Organisations Yaşar Vakfı, has created an significant art collection. Privatization policies began to be implemented after 1980s, and this let increasing of visibility and influence of the private sector and so, diversity of investments has started to seen. Depending on gradually decreasing of states' art support, private art galleries repeatly opened, foundations, banks and holdings started to support art and culture. In this regard, field of art and culture became a new investment area of private sector, so they created art collections, supported to manage organizastions, held exhibitions and established museums. In 1990s and 2000s art environment got dynamic character due to the many exhbitions. Some art collecters published their catalogue and some of them institutionalise their collections by establishing museums. According to these developments a leading organisation DYO Painting Competitions lost its importance.