The archetypal criticism of J.R.R. Tolkien's The Lord of the Rings
J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi romanının ilkörneksel eleştiri açısından incelenmesi
  1. Tez No: 254199
  2. Yazar: OĞUZ KIRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arketipler, bilinç, bilinçaltı, ortak bilinçaltı, Archetypes, the conscious, the unconscious, the collective unconscious
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
J.R.R Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi romanı fantastik edebiyat türünde yazılmış eserler arasında en popüler olanıdır. Tolkien'in kitabında var ettiği dünya, üzerinde farklı dilleri konuşan, farklı kültürlere ve fiziksel özelliklere sahip çeşitli ırkların yaşadığı bir mekândır. Orta Dünya olarak da bilinen bu dünya aslında üzerinde yaşadığımız dünya gezegeninden çok da farklı değildir. Her ne kadar Orta Dünya'da yaşayan ırklar fiziksel olarak hayal gücümüzün ötesinde varlıklarsa da, sahip oldukları kişilik özellikleriyle insan ırkıyla benzerlikler taşırlar. Orta Dünya'da geçen olaylar ise gerçek dünyada insanoğlunun uzun tarih süreçleri boyunca yaşamış olduğu olaylardan da pek farklı değildir. İnsanoğlunun sahip olduğu tüm olumlu ya da olumsuz kişilik özelliklerini, Orta Dünya üzerinde yaşayan çeşitli ırklarda açık bir şekilde gözlemlemek oldukça kolaydır. İnsanoğlu olarak belleklerimizde yer alan birçok evrensel gerçek ve nitelikler, Orta Dünya ırklarında da vardır. Yüzüklerin Efendisi'nin halkça tutulmasını sağlayan en temel nedenleri bunlar oluşturur. Bu nedenler dışında, kitabın bu denli popüler olmasını sağlayan belki de en önemli neden kitapta var olan ilkörneklerdir. İlkörnekler, hangi kültürde yaşıyor olursa olsun dünya üzerinde yaşayan her insanın ortaklaşa paylaştığı sembollerin oluşturduğu yapı taşlarıdır. Bu yapı taşlarının nitelikleri farklı kültürlere, dinlere ve dillere sahip birbirinden tamamen farklı toplumların aynı olaylara ve durumlara karşı birbirine benzer davranış şekilleri ve duyumları oluşturmalarını sağlar. Yüzüklerin Efendisi'nde var olan ilkörnekler ise şüphesiz, kitabı okuyan farklı kültürlere sahip okurlarda kitabı okurken, benzer beklentiler ve hayal kırıklıkları gibi ortak duyguların oluşmasını sağlar. Bu çalışma romanın ilkörneksel bir eleştirisi olacaktır. Arketipsel olarak romanı eleştirirken, birinci bölümde Carl G. Jung'un belirlemiş olduğu evrensel ilkörneklerin romanda ne kadar yer aldığı araştırılacak ve romanın bu denli halk tarafından benimsenmesinde bu ilkörneklerin ne derece etkili oldugu belirlenecektir. İkinci bölümde ise Joseph Campbell'in monomit teoremi temel alınarak, Yüzüklerin Efendisi'nin bu yapıya çarpıcı bir şekilde nasıl uyum gösterdiği belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
J.R.R Tolkien?s novel The Lord of the Rings is one of the most popular works of fantasy genre. The world that Tolkien designed in his novel, is a place in which numerous races with different languages, cultures and psyhical characteristics live. This world which is called Middle Earth is, in fact, not so much different than the world we live in. Despite the fact that the physical characteristics of the inhabitants of Middle Earth are beyond our imagination, they have too much in common with the human race. In addition to this, all happenings in Middle Earth are not so different from the historical events that took place in our world. It is easy to observe all positive and negative qualities of human race among the inhabitants of Middle Earth. All universal realities and qualities which are in our minds can be found in the minds of the races in Middle Earth.These are the main reasons for the popularity of The Lord of the Rings. Apart from these reasons, the archetypes in the book are perhaps the most important reason for its popularity. Archetypes are building structures composed of symbols which are shared by all people in the world no matter to what culture they belong to. The nature of these structures enable people of different cultures, languages and beliefs to form similar responses and perceptions towards the same occurances and situations. The archetypes in The Lord of the Rings, no doubt, creates common emotions like similar expectations and disappointments among people of different cultures who read the book. This thesis is an archetypal criticism of this novel. When evaluating the work in an archetypal perspective, in the first chapter , the universal archetypes identified by C. Jung are searched and identified and how archetypes have been effective in the popularity of the novel is defined and by considering the monomyth theory of J. Campbell as the basis of fantastic tales, how The Lord of the Rings corresponds harmoniously to the monomyth structure is identified in the second chapter.