Kitab-ı Mukaddes'teki imge ve simgelerin dinler tarihi açısından incelenmesi
A study of images and symbols in the old and new testament from the viewpoint of the history of religion
  1. Tez No: 254203
  2. Yazar: HABİBE KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sembol, Sembolizm, Yahudilik, Hıristiyanlık, Kitab-ı Mukaddes, Symbol, Symbolism, Judaism, Christianity, Old Testament
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, Yahudi ve Hıristiyan dinlerinin kutsal kitaplarında bulunan sembolik ifade ve kavramları incelemiştir. Tezin amacı bu iki dinde yaygın olarak kullanılan sembolleri, bunların manalarını ve tarih içindeki yerlerini belirlemektir.Yahudiler ve Hıristiyanlar, dini gerçekliklerin ve tecrübelerin anlatımında birçok sembolik ifadeye başvurmuşlardır. Bu sembolik ifadelerin birçoğu da kutsal kitaplarında ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Yahudi sembolleri iki grup halinde düşünülebilir. İlk grup, Yahudilerin kendilerini tanımlamak, yani Yahudi milleti olduklarını bilmek ve göstermek için kullandıkları semboller olan sünnet ve Şabat Günü'dür. İkinci kategori semboller ise tapınaklarla, ibadetlerle, festivallerle, sunak ve sunularla alakalı olan, daha çok dinin ana yönlerini belirtmede kullanılan sembollerdir.Hıristiyanlıktaki semboller de dinin ilk zamanlarından beri yoğun bir şekilde kullanılmışlardır. Hıristiyanlıktaki birçok sembol de İsa'nın ve havarilerin başından geçen ve kutsal kitapta anlatılan olayların ifade aracı olarak vazife görmüşlerdir.Sonuç olarak, Yahudi ve Hıristiyan dinlerinde birçok sembolik anlatım bulunmakta ve bu inanların dini anlama ve ifade etmelerinde önemli bir rol üstlenmektedir. Ayrıca, Yahudilik ve Hıristiyanlıktaki semboller sadece kendi kültürlerinden kaynaklanmış olmayıp, bulundukları kültürel, sosyal, coğrafi ve tarihi ortamdan birçok katkılar almışlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the symbolic expressions and concepts in the holy books of Jews and Christians. The aim of this thesis is to determine the meanings and the historical context of the commonly used symbols in these two religions.Jews and Christians have utilized lots of symbolic terminology in the expressions of religious realities and experiences. Most of these symbolic terminologies are mentioned in the holy books in a detailed manner. Jewish symbols can be considered in two main groups. First group of the symbols; circumcision and Shabbat Day; are used by Jews to define their identity or to know and to show that they belong to the Jewish nation. Second group of symbols are related to the temples, rituals, festivals, altars and offerings, and are used mostly to express the main parts of the religion.Symbols in Christianity are also used heavily from the start of the religion. Most of the symbols in Christianity are means of expression for the events that Jesus and apostles experienced and mentioned in the holy book.As a conclusion, there have been lots of symbolic expressions in the religions of Judaism and Christianity, and these have played an important role in understanding and expressing the religion. Moreover, these symbols in Judaism and Christianity are not solely originated in their cultures; they got lots of contributions from their cultural, social, geographical, and historical environment.