Develi ilçesi, Zile kasabası halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of folk belief from the point view of the history of religions in Zile
- Tez No: 254204
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Halk inanışları, Dinler Tarihi, Ziyaret yerleri, Gelenekler, Folk(loric) belief, history of religions, the place of pilgrimage, customs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
?Develi ilçesi Zile Kasabası Halk İnanışlarının Dinler Tarihi Açısından Değerlendirilmesi? adlı Yüksek Lisans Tezimde, Erciyes Dağı'nın eteklerinde kurulu Develi ilçesi Zile kasabasında uygulanan halk inanışları ile ilgili derlediğimiz bilgiler ortaya konulmuştur.Bu çalışmamızda; her toplumda olduğu gibi Zile Kasabası halkı arasında da resmi, dini inanış ve uygulamalara ilaveten, halk dindarlığı veya halk inanç ve uygulamaları vardır. Hayatın geçiş evrelerini oluşturan doğum, evlenme ve ölüm olayları ile ilgili inanış ve eylemler, tespit edilebildiği kadar ayrıntılarıyla araştırılmaya çalışılmıştır.Doğum, evlenme ve ölümle ilgili inançlara ek olarak diğer doğa olayları (su, ateş, hayvanlar, gök gürültüsü, ağaç gibi) ile olağanüstü güçler, cinler, nazar, uğurlu- uğursuz addedilen davranışlar, bayram ve mübarek geceler, ziyaret yerleri ile ilgili tespit edilen bulgular, Dinler Tarihi açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır.Zile Kasabası halkı arasında görülen halk inançlarının kökenleri, geleneksel Türk dini (Orta Asya orijinli) inanç ve uygulamaları ile büyük benzerlik göstermektedir. Yörede görülen inanç ve eylemlerin bir kısmı İslami formlara bürünerek devam ettirilmiştir
Özet (Çeviri)
In my post master thesis called ?The evaluation of folk belief from the point view of the history of religions in Zile, a small town, in the district of Develi town, we brought up the information about the folk belief carried out in the small town, Zile, in Develi, which is situated at the bottom of mount Erciyes.In adition to formal, religional belief and practice,there are, as in every community, social devotiom andsocial belief and practices among the people living in Zile as well. We tried to study, in details as for as possible, the belief and practices of the phenomena of birth, marriage and death, which are the stage of life Besides that we from the point of the history of religions, tried to evealuate the other natural phenomena and assets such as water, fire, animals, thunder,tree; and the findings about suppernatural powers such as gin, the evil eye, good luck- bad luck religious feast, nights and place of pilgrimage.The Belief among the inhabitants of Zile bears much resemblance to the tradational Turkish religional belief and practices. Some of the belief and practices in the region were found to have been maintained in İslamic forms and to be influenced by muslim refugees and Byzantine Greeks having lived there before.